Публикация

В УМБАЛ „Св. Анна“ спасиха жена с тежка инфекция на очите

В УМБАЛ „Св. Анна“ спасиха жена с тежка инфекция на очите

Пациентката е постъпила в болницата с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм


В края на януари жена на (43 г.) от Кюстендил заболява от изключителна тежка и рядка инфекция – аеробна и анаеробна в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит. 

 

Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм.

 

Жената е постъпила в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД вечерта на 29 януари, след като и е било отказано лечение в други лечебни заведения. 

 

Настанена е в реанимацията на университетската болница и по спешност е започнала тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствени могат да влияят на този тип тежки инфекции. 

 

На следващия ден е проведен Консилиум от д-р Стефан Николов – началник на Клиниката по неврохирургия, и специалисти – лицево-челюстен хирург, УНГ-лекар, микробиолог, инфекционист, кожен лекар и реаниматор.  

 

Взето е решение лечението да се проведе в Клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД, където под обща анестезия трябва да се направят инцизии на двете огнища и се достига до огнището на възпалението. След разрезите подлежащите тъкани са изглеждали буквално като сварено месо – това говори за много тежко възпаление.

 

Микробиологичните изследвания доказват, че жената има стафилококова и стрептококова инфекция, които освен че са изключително опасни, водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето.  След проведеното лечение вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето. 

 

По пътеката 228, по която е приета в Клиниката по ЛЧХ, след завършване на лечението болницата ще получи от здравна каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна-София“ АД са вложени 4200 лв. След прехвърляне в Клиниката по лицево-челюстна хирургия са вложени още 3070 лв. 

 

Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че лечението все още не е завършено общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева.
 

Коментари