Публикация

Безплатни прегледи за неволното изпускане на урина в „Майчин дом”

Безплатни прегледи за неволното изпускане на урина в „Майчин дом”

Консултациите започват на 12 февруари, необходимо е предварително записване


СБАЛАГ „Майчин дом” организира безплатни прегледи за жени, които имат проблем със задържане на урината (стрес инконтиненция). Консултациите ще започнат от 12 февруари и ще се провеждат в продължение на две седмици. 

 

Прегледите ще се извършват в часовете между 13:00 и 16:00 часа. Консултант за лечението ще бъде изпълнителният директор на „Майчин дом” доц. Иван Костов. 

 

Всяка жена, която проявява симптомите, описани по-долу, ще може да се прегледа, след предварително записване на час с обаждане на тел. 02/9172 400 между 10:00 и 12:00 часа.
Стрес инконтиненцията представлява неволно изпускане на урина, което е причинено от повишено налягане в корема. То се появява най-често при извършването на дейности, които изискват сила и причиняват напрежение в тялото. 

 

„Ако Ви се е случвало неконтролируемо да изпускате урина, докато кихате, кашляте, спортувате или вдигате тежко, не бива да се притеснявате, а да се консултирате със специалист”, съветва изпълнителният директор на най-голямата АГ болница у нас доц. Костов.

 

Причините за стрес инконтиненцията могат да бъдат различни. Възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата са част от виновниците за незадържането на урина. При жените оплаквания могат да се появят в резултат на смъкване на пикочния мехур и матката. Това се случва най-често след раждане по естествен път. Друга причина, която би отключила това състояние, е менопаузата. 

 

„Хората трудно споделят, че имат проблем. Когато все пак се наложи, го правят с нежелание и срам. Най-големият проблем е, че неволното изпускане на урина се свързва със старостта, а това не е така”, пояснява доц. Костов. 

 

„Искаме да подадем ръка на жените с този проблем и да улесним тяхното решение да се лекуват, затова организираме тази двуседмична програма”, допълва специалистът.
Стрес инконтиненцията е широко разпространен проблем, който се среща при жени от различни възрасти. Това заболяване е толкова често срещано, колкото и гъбичките по ноктите, например. По данни на Световната здравна организация хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина, са над 100 млн.

 

„Важно е хората да знаят, че инконтиненцията е лечима. В зависимост от причините за заболяването, подходът при лечение е различен. При правилния подход се постига контрол над заболяването и пълно решаване на проблема”, коментира доц. Костов.

 

При по-лека проява на инконтиненция се препоръчват различни упражнения и медикаменти. Оперативна намеса се налага при пациенти, които имат органичен проблем, следствие на който се е появило изпускането на урина. Хирургичната интервенция в случая представлява корекция и стабилизиране положението на органите на пикочо-половата система и техния поддържащ апарат. 

 

Безплатни консултации: 
Записване на часове: от 10:00 до 12 часа.
Телефон за записване: 02/9172 400
Дати на провеждане на прегледите: от 12 до 26 февруари
Време за провеждане на прегледите: от 13:00 до 16:00 часа. 

Коментари