Публикация

Вече няма инвалиди, за да няма засегнати

Официално премахнаха понятието и го зачевиха с "човек с увреждане"


Депутатите гласуваха на второ четене предложените от левицата промени в Закона за държавните такси. Според тях думата"Инвалид" се заменя с "човек с увреждане" и "хора с увреждания".  Според  Крум Зарков и Михаил Христов от БСП по този начин ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания, както и възприятието, че те са неспособни личности. Припрагката е към английското значение на думата - невалиден, негоден. 

От "Обединени патриоти" заявиха, че промяната е лишена от смисъл и няма да доведе до никакви реални промени. За сметка на това ще създаде много работа - промяна в редица закони и наредби.

Интересно е с какви думи/термини/квалификации ще бъдат заменени понятията "инвалидизация", "степен на инвалидизация", "инвалидност", "инвалидизиране"????

 

Надяваме се наистина промените да имат истинска цел и да получат истинска реализация в позитивен план, а да не са просто "шум за нищо", защото хората с проблеми, независимо как ще ги наречем, имат нужда не да им променят имената, а държавата и обществото да проявят реални грижи и отношение към тях. Не само на хартия.

Коментари