Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава

Проф. Т. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава

След преболедуване имунитетът е понижен


Грипът още не е минал. След преболедуване трябва един месец да се внимава много. Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко. 

 

Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

 

Вчера 4-годишно дете във Враца почина от усложнения при бактериална инфекция, макар и настанено в болница. Лекарите не успели да се преборят за живота на малкото момиченце. От лечебното заведение отказват информация, а по случая се води проверка. Очаква се окончателната причина за смъртта да стане ясна след аутопсията. 

В момента има над 120 хиляди души болни от грип. От тях най-малко 10-15 хиляди са със засягане на централната нервна система, състоянието е много тежко. Има най-малко стотина, които са с тежка дихателна недостатъчност и грипна пневмония. Грипът е сериозно заболяване, може би до 3-4 седмици ще отшуми. В момента в страната имаме толкова случаи, колкото и преди 10 дни. Пикът мина, но грипът не, посочи проф. Кантарджиев.

Той обясни, че много рядко грипът повтаря. Обаче има голям риск да ни повали друг вирус, или бактериална инфекция. 

 

„Трябва да се знае, че след всяка грипна инфекция имунитетът е много занижен, особено при децата“, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Той поясни и какви са индикациите за настъпващо усложнение:

Детето е с висока температура, боли го глава, дразни го светлината, не му се играе, лежи му се, омърлушено е. На 3-ия - 4-ия ден то започва да се подобрява, иска да яде и да играе.
Ако тогава отново се повиши температурата, появи се кашлица, отделят сe много храчки – тогава пак трябва да се търси лекар, защото най-вероятно става въпрос за бактериално усложнение, пневмония.

Проф. Кантарджиев подчерта, че когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари