Публикация

Няма да се правят обществени поръчки за лекарствата за редки болести

Няма да се правят обществени поръчки за лекарствата за редки болести

Става въпрос за медикаменти, които не се разпространяват у нас, но са разрешени за употреба в ЕС


Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки. Днес депутатите приеха на второ четене промените в Закона за обществените поръчки. Става въпрос за скъпоструващи лекарства, разрешени за употреба у нас, но липсващи на пазара и без алтернатива за даден пациент.

 

От БСП отново поискаха да бъдат въведени ограничения като например, когато сумите са над определен финансов праг, лекарствата да бъдат купувани от Министерството на здравеопазването. Според депутата Георги Михайлов така държавата няма да се отклонява от политиката си за контрол върху разходите на лечебни заведения, съобщава БНР.

 

„Процедурата наистина е дълга и утежнена, но тя не касае, в този реален смисъл, конкретен пациент. Тези пациенти обикновено са хронично болни. Действително отнема време, но всичко това върви във времето по начин, по който няма да бъдат ощетени пациентите, ако се централизира процедурата и ако тези средства се закупуват от МЗ“, подчерта Георги Маихайлов.

 

По думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов промените са в интерес на пациента, защото включването на здравното министерство в процедурата означава поне още седмица забавяне.

 

„Интересът на пациента, освен номиналната цена на лекарството, е и бързо да го получи. Ключовото е това, че имаме многократен контролът ad hoc - контрол на лекари в самото лечебно заведение, които трябва да изразят еднопосочна воля точно за конкретен пациент, точно за конкретно лекарство. Лечебното заведение също е ефективен контрольор“, обясни Данаил Кирилов.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store


 

Коментари