Публикация

Денят на еволюцията ни напомня пътя, който сме изминали

На 12 февруари светът  отбелязва Международния ден на Дарвин


...Истината е, че в света има твърде много нещастие. Трудно ми е да убедя себе си, че един блаодетелен и всемогъщ Бог е създал насекомите с ясната умисъл, че техните ларви ще се хранят с жива плът или, че котките си играят с мишките, които ще изядат... От друга страна ми е трудно да се чувствам удовлетворен, като изкажа твърдението, че тази забележителна вселена и най-вече природата на човека, са плод на груба сила. Склонен съм да гледам на всичко като на следствие от точно опреде лени закони, а детайлите, добри или лоши, са работата на нещо, което можем да наречем случайност. — пише Дарвин в писмо до Аса Грей; 1860г.

 

На 12 февруари светът  отбелязва Международния ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. На този ден през 1809 г. е роден английският учен , създател на теорията за естествения подбор - Чарз Робърт Дарвин. Днес теорията на Дарвин е фундаментът на съвременната еволюционна теория. Дарвин пръв стига до извода, че всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който днес наричаме естествен отбор. Според учения,

 

еволюцията в живата природа е резултат от действието на определени фактори

 

Едната част от тези фактори се явяват предпоставки на еволюционния процес, а другата част го осъществяват. Дарвин приема за фактори-предпоставки, подобно на Лемарк, изменчивостта и наследствеността. По времето на Дарвин тези явления не били все още добре изучени. Съществуването на еволюция е прието от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес едва през 30-те години на XX век. 


Според Дарвин в основата на естествения отбор и начина му на функциониране стои борбата за съществуване, една теория, която и днес предизвиква широки дискусии и бива оспорвана. В съвременния си вид Дарвиновата теория представлява фундаментът на биологията, давайки единно логично обяснение на биоразнообразието.

Изследванията и доказателствата на Дарвин полагат началото на нова ера във възприемането и тълкуването на произхода и развитието на човека.

 

Човекът, с всичките си благородни качества … все още носи в телесната си рамка неизличимия печат на своя по-низш произход.—заключителни думи в  "Произход на човека"; 1871г.

 

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари