Публикация

Габровската болница с обновено отделение и модерна апаратура


Габровската многопрофилна болница „Тота Венкова” е с реконструирано Стерилизационно отделение и нова апаратура (дигитален рентгенов апарат).

За модернизацията на болницата са инвестирани 1 млн. 970 хил. лв., от които 1 млн. 549 хил. лв. са осигурени от Министерството на здравеопазването. Болницата участва със собствените средства в размер 422 хил. лв.

За апаратура и ремонтни дейности в Стерилизационното отделение са изразходвани 1 млн. 322 хил. лв. Звеното отговаря на всички съвременни стандарти. 

С направените от МЗ инвестиции отделението става най-модерното в цяла Северна България. То разполага с два парно-вакуумни автоклава, плазмен стерилизатор, миялно-дезинфекциозни машини, ултразвукова вана, съвременни пособия за измиване и опаковане на инструментариума.

Условията ще позволят на лечебното заведение да увеличава обема и сложността на извършваните хирургически интервенции, включително и да формира приходи, като предоставя услуги на други болници, съобщава още здравното ведомство.

Новият дигитален рентгенов апарат ще подобри качествено на диагностичния капацитет на болницата и ще обслужва пациенти с различни заболявания, тъй като е приложим за всички органи.

Стойността на инвестицията е 649 хил. лв. Основните предимства на рентгеновия апарат са намаленото ниво на лъчение, осигуряващо безопасността на пациентите и персонала, както и рязко намалените експлоатационни разходи.

Обновеното отделение беше открито от министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова. На церемонията присъстваха министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, депутати, посланикът на Кралство Белгия у нас Марк Михилсен, представители на местната и областната власт.

Коментари