Публикация

ХИРУРЗИ ОТ АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК И УМБАЛ БУРГАС СПАСИХА МЪЖ С ПРОБОДНА РАНА В СЪРЦЕТО

Бързата реакция и съвместните усилия на хирурзи от Аджибадем Сити Клиник Бургас и УМБАЛ Бургас спасиха живота на млад мъж


Млад мъж с три прободни  рани в гърдите бе спасен в Бургас, благодарение на бързата реакция и съвместните усилия на хирурзите от  Университетската многопрофилната болница за активно лечение  в града и кардиохирурга от Аджибадем Сити Клиник Бургас д- р Горан Миланов.

 

Изпадналият в шок пациент е  отведен в операционната  на многопрофилната болница, тъй като е с масиран кръвоизлив в гръдния кош, вследствие на травматични удари с нож. Екипът на д-р Георги  Гендов предприема действия за идентифициране източника на кръвоизлива, а  болният е интубиран, с торакален дрен и поставен на механична вентилация.

 

Междувременно от УМБАЛ Бургас са потърсили съдействие  в единствената специализирана болница  в югоизточна България по кардиохирургия и кардиология „Аджибадем Сити Клиник“ Бургас с молба да бъде изпратен сърдечен хирург, защото има съмнение, че може да е наранено сърцето.

 

Д-р Горан Миланов  току що е излязъл от сърдечна операция и незабавно оказва помощ на колегите си.

 

Хирурзите предприемат отваряне на гръдния кош и откриват голямо количество съсиреци в плевралната област. Малки участъци от белия дроб са наранени, но се установява, че един от ударите е попаднал в перикарда/ обвивката на сърцето/, което е довело до нараняване на върха на сърцето в близост до лявата коронарна артерия.
Тогава в операцията се присъединява и кардиохирургът, който отстранява огромен съсирек на върха на сърцето, под който се вижда травматична рана с размер шест сантиметра, която силно кърви.

 

Д-р Миланов зашива лявата камера и кървенето спира. Това всъщност спасява живота на мъжа, който е приведен в централна реанимация, а впоследствие преместен в реанимацията на специализираната кардиохирургична болница.

 

„ Пациентът вече е стабилен и ще бъде изписан до дни. Подобни случаи са много редки в нашата практика. За седемте години, от както е открита специализираната болница в Бургас, това е втори такъв случай.- казва кардиохирургът .

„Радвам се, че работим в такава добра колаборация с колегите от УМБАЛ  Бургас. Професионалните ни усилия бяха възнаградени със спасяването на един млад  човешки живот.По-голяма награда за нас като хирурзи, няма“- подчертава д-р Миланов.

 

Коментари