Публикация

От печата: Общопрактикуващите лекари отказват да си назначават помощници

От печата: Общопрактикуващите лекари отказват да си назначават помощници

Медиците готови да протестират 


Общопрактикуващи лекари отказват да записват пациенти, ако в листата си вече имат 2500 души. Причината е, че не желаят да назначават втори лекар в практиките си, както изисква Законът за здравето, пише в. „Монитор“.

 

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България пък съобщиха, че е възможно да се стигне до ефективни протести срещу това изискване, както и срещу разпореждането на здравната каса да иска от тях касовите бележки след преглед на пенсионери, по които да им плаща.

 

„Откакто е стартирала реформата, непрекъснато намаляваме и няма нови колеги, които да дойдат дори и на освободени практики да заемат мястото, какво остава за втори човек“, коментира пред изданието д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. 

 

В пациентската й листа са записани около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата й плаща между 1.05 и 1.47 лева. Тя се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, за да не назначи втори лекар в практиката си.

 

От НСОПЛБ смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

 

Изданието цитира председателя на сдружението доц. Любомир Киров, според когото всеки лекар трябва да има право сам да менажира практиката си.

 

Договор с НЗОК са сключили над 4200 лични лекари в страната. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек.

 

Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и МЗ не са постъпвали, става ясно от публикацията.

 

Подробности четете в днешния брой на в. „Монитор“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари