Публикация

Човешки яйцеклетки отгледани в лаборатория за първи път

Човешки яйцеклетки отгледани в лаборатория за първи път

Техниката може да бъде използвана за откриване на нови начини за запазване на фертилността при млади момичета, на които им се налага онкологично лечение


Шотландски учени успяха да отгледат за първи път човешки яйцеклетки в лаборатория, предаде Би Би Си.

 

Екипът от Университета на Единбург изтеглил незрели яйцеклетки от яйчници на доброволки и ги отгледал в лаборатория до степен на зрялост, в която вече могат да бъдат оплодени.

 

Техниката може да бъде използвана за откриване на нови начини за запазване на фертилността при млади момичета, на които им се налага да се подложат на онкологично лечение, обясняват от екипа. Това е и възможност за научните среди да се установи как се развиват човешките яйцеклетки, което до момента не е известно.

 

Експериментът доказва, че отглеждането на яйцеклетки в лаборатория е възможно, но резултатите засега не са задоволителни, тъй като едва 10% от яйцеклетките са достигнали до зрялост, показват резултатите, публикувани в сп. Molecular Human Reproduction.

Как протича експериментът

 

Жените се раждат с определен запас от незрели яйцеклетки в яйчниците си и те започват да съзряват след началото на пубертета. Учените от Единбург успели да отгледат млади клетки, отделени от яйчниците в най-ранен стадий след формирането им, и в продължение на години  поддържали среда и условия, в които те да се развият до пълноценни яйцеклетки. Експериментът включва създаване на биологична среда, идентична с естествената, за съзравяне на яйцеклетките – пълен контрол и наблюдение на нивата на кислород, както и хормони и протеини около клетките, които да стимулират растежа им.

 

Има много въпросителни

 

Въпросът, на който учените все още предстои да отговорят, е  дали изкуствено съзрелите яйцеклетки могат да бъдат пълноценни и да бъдат оплодени, както естествено съзрелите.

 

Една от водещите изследователки в екипа, проф. Ивлин Телфър, коментира пред Би Би Си, че учeните са много въодушевени от факта, че са получили доказателство за възможността за изкуствено съзряване на яйцеклетките. „Това въодушевление обаче трябва да бъде охладено малко от цялата работа, която ни предстои по подобряване на лабораторната среда и по тестването на качеството на яйцеклетките, които съзряват.“

 

Законите във Великобритания разрешават да бъде оплодена една от получените при експеримента яйцеклетки, за да се създаде ембрион за изследователски цели. Екипът в Единбург обаче няма такъв лиценз и в момента обсъжда дали да се обърне към друг център за тази процедура.

 

Какви приложения може да има

 

Пациентки могат да замразят свои зрели яйцеклетки или дори ембриони, ако са оплодени със сперма от партньора им, преди началото на онкологичното лечение. Това обаче не е възможно при млади момичета, които страдат от онкозаболяване в детска възраст, припомня Би Би Си.

 

За момента лекарите могат да замразят тяхна яйчникова тъкан преди началото на лечението, която след това се имплантира обратно в пациентката, за да започне да съзрява, ако жената иска да има свои биологични деца. Ако обаче има отклонения в тази замразена проба, лекарите може да преценят, че тази процедура е твърде рискова, защото в организма отново може да се вкарат ракови клетки. Възможността яйцеклетките да могат да съзряват в лабораторна среда дава надежда именно за такива пациентки.

 

Техниката може да се използва и при жени, които нямат естествена овулация и организмът им не реагира на хормонна терапия за стимулиране на производството на яйцеклетки, използвана при техниките на асистираната репродукция.

 

Кога може да има реално приложение

 

Екипът все още предстои да установи дали узрелите яйцеклетки могат да бъдат успешно оплодени, за което ще са нужни регулаторни и етични разрешения. Ако всичко мине без проблем, ще трябва да минат поне още няколко години, преди техниката да започне да се прилага при пациентки.

 

Лекция на проф. Ивлин Телфър за ин витро отглеждането на яйцеклетки вижте в прикаченото видео.

 

 

 


 

 

Коментари

Важни наблюдения и резултати, най-вече за нуждите на онкоболните и то в почти всички възрастови периоди. 

Според мен реверсията на ооцитите при възрастните онкоболни в резултат на лечение е начин на организма да започне от самото начало производство de novo на отново пълноценни герминативни клетки, т.е това е еволюционен резервен механизъм за съхранение на вида, но не от изчезване, а от "болестно деформиране", което да се запази в потомството. 
Що се отнася до Големите Дебели Ооцити, разглеждани като "абнормни" и неописани до момента при млади момичета, може би това са "дегенериращи и неапоптотично отпадащи" примордиални клетки, които са реакция на някакъв болестен процес в младия организъм, произхода на който най-вероятно ще се свърже с "променящи се психични предиспозиции" по време на пубертета. 
Може би Джендър времето, в което навлизаме и целия биологично-хормонален хаос, който търпи организма, има за резултат еволютивни смущения в ендокринната полова жлеза.