Публикация

Д-р Грациела Илиева: Пробиотиците - част от лечението на вирусни инфекции при деца

Добавки с лактобацили помагат да се справим с диария и гъбички след антибиотика


Д-р Илиева, защо педиатрите толкова много държат на допълнителния прием на пробиотици?

 

На практика всеки работен ден имам случаи, при които се налага да прилагам пробиотик. През зимата причината са вирусни или бактериални инфекции, а през лятото по-чести са ротавирусните или инфекции с друга етиология. При малките деца се стига много по-бързо до дехидратация. Състоянието крие много рискове, така че пробиотиците имат голямо място в овладяването на симптоматиката. Ролята на полезните бактерии за повишаване на локалния и общия имунитет е призната отдавна. Голяма част от моите пациенти са бебета. При тях даването на пробиотик много помага за колики. Пробиотиците са важни и за бебета, родени със секцио. Знае се, че те са лишени от първия контакт с полезните бактерии на майката в родовия канал.

 

Как прилагате пробиотичните препарати в разгара на грипната епидемия?

 

При вирусна инфекция прилагам пробиотик с оглед повишаване на имунитета. При бактериална, когато назначавам антибиотична терапия, добавям и лактобацили, за да запазим и възстановим нормалната чревна флора. Пациентите вече са добре информирани и сами знаят, че антибиотиците не правят разлика между патогени и полезни „добри“ бактерии. Допълнителният прием на пробиотици е от помощ преди всичко при рисковите пациенти – възрастни, деца, болни с компрометиран имунитет, хронично-болни, чието състояние е по-уязвимо.

 

Преди години пробиотиците във всичките си варианти – про-пре и синбиотици, бяха почти непознати. По-информирани ли са хората днес?

 

Пациентите вече знаят, че не е добре „да се икономисва“ пробиотичният  препарат - щом лекарят го е предписал, има защо. Нашата цел е болният бързо, доколкото е възможно, да подобри състоянието си. Затова предписваме цялостна терапия, която включва и мерки като карантина, прием на течности, съвети за хранене, хранителни добавки, други средства и действия. Ако не изпишем пробиотик още в началото, пациентите често се връщат заради неблагоприятния ефект от антибиотиците като диария, гъбички, провокирани от унищожаването на полезните бактерии. Тогава се налага да лекуваме последствията.

 

Нека обобщим основните предимства от приема на пробиотици?

 

Общите предимства са:

  • Подпомагане и възстановяване на полезната чревна флора
  • Повишаване на локалния и общ имунитет
  • Овладяване на диариен синдром, свързан с антибиотици или патогенна бактерия
  • Предотвратяване на развитие на микоинфекция като резултат от антибиотична терапия
  • Намаляване на загуба на течности и електролити, подобряване на общото състояние
  • Подобряване на състоянието на чревния тракт и симптоматиката при възпалителни чревни заболявания като, гастроентерити,  улцерозен колит и болест на Крон.

Кои пробиотици са най-добри за децата?

 

Lactobacilus Ramnosus и  Saccaromices bulliardi са двата щама, които се препоръчват при остър гастроентерит. Аз прилагам ЛАКТО 4, тъй като в него присъства лактобацилният щам. Той е добър и защото има подходящо количество пробиотична култура, която е жива. При попадане в червата, започва да се размножава и да измества патогенните бактерии. Задължително е ЛАКТО 4 да се държи в хладилник, за да се запазят щамовете жизнеспособни.

Коментари