Публикация

Болници с дългове за 60 млн. лв. от супероперации

Болници с дългове за 60 млн. лв. от супероперации

НЗОК не дава пари за животоспасяващи интервенции, а от тази година тя вече плаща за отстраняването не само на карциноми, но и на доброкачествени тумори с робота „Да Винчи“ 


Топболници в страната са натрупали дългове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години.

 

Това пише в. „Монитор“, като уточнява, че някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни дори във водещи клиники зад граница. 
Независимо че Националната здравноосигуритела каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти, отбелязва изданието.

 

Само за 2017 г. Университетската специализирана болница по кардиология и кардиохирургия „Света Екатерина“ е направила такива интервенции за 3 млн. лева, които са останали за нейна сметка. „И дума не може да става да не оперираме пациент само защото е скъпо. Колкото и да струват консумативите, когато няма друг шанс, взимаме ги и действаме. За друг вариант дори не можем да си помислим“, категоричен е директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев, цитиран от „Монитор“.

 

Преди дни той и екипът му спасиха живота на 45-годишна пациентка с изключително сложна интервенция, която се извършва за едва 50-и път в целия свят. Екипът спря сърцето й и включи изкуствено кръвообращение, за да може да изолира аневризма от аортата и клоновете на лявата коронарна артерия. По-голяма част от разходите са за сметка на „Св. Екатерина“.

 

Здравната каса не е поела пък нито един лев за модерни методи, прилагани за спасяване на човешки животи и в Университетската болница „Света Анна“ в София. Там разходите за такава дейност са за над половин милион лева. Последният такъв случай е от края на януари. За да спасят 43-годишна жена от тежък сепсис, обхванал целия организъм, лекарите предприемат изключително скъпо лечение с тройна антибиотична терапия. Лечението струва на болницата 7900 лева, НЗОК плаща само 420 лв. по клинична пътека за лицево-челюстна хирургия. 

 

Говорителят на финансово-осигурителната институция Багряна Маркова уточнява, че касата няма механизъм, по който да плаща за сложни операции и интервенции, които се извършват за първи път у нас и не са утвърдени като рутинни по света, за да влязат по клинични пътеки. 

 

За разплащанията с изпълнителите на лечебна дейност, каквито са болниците, разполагаме с бюджет, гласуван от Народното събрание и Национален рамков договор, подписан между НЗОК и Българския лекарски съюз, и парафиран от здравния министър. Извън тези документи не можем да поемем никакви плащания, защото не е тайна, че финансовият ресурс на касата е ограничен, пояснява Багряна Маркова.

 

Независимо че НЗОК не дава пари за животоспасяващи сложни интервенции, от тази година тя вече плаща за отстраняването не само на карциноми, но и на доброкачествени тумори с робота „Да Винчи“ в Университетската болница в Плевен. Така касата плаща по 8000 лв. и за операции на рак на маточната шийка, и за премахване на киста, каза проф. Григор Горчев, който е пионерът на роботизираната хирургия в България. Така се дава възможност за източване на здравната каса, отбелязва проф. Горчев.

 

Проф. Горчев и негов колега са предупредили за тази опасност с писмо Надзорния съвет на НЗОК. Очаква се надзорниците да го разгледат на свое заседание в края на месеца.

 

Още по темата четете в новия брой на в. „Монитор“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари