Публикация

Две момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” по линия на Фонда за лечение на деца

Две момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” по линия на Фонда за лечение на деца

Интервенциите са извършени в рамките на седмица


Само за седмица две момичета бяха оперирани от водещи специалисти в „Пирогов” благодарение на Център „Фонд за лечение на деца”.

 

Националният консултант по неврохирургия и шеф на неврохирургията в „Пирогов” проф. д-р Николай Габровски и завеждащият детската неврохирургия в „Пирогов” д-р Михаил Захаринов извършиха сложна и отговорна интервенция на 9-годишно момиче. 

 

Детето има злокачествено образувание, което обхваща част от гръбначния стълб и гръдния кош. По време на тежката операция проф. Николай Габровски и д-р Михаил Захаринов отстраниха тумора от гръбначния стълб на момичето. Лекарите поставиха специални титаниеви медицински изделия и изкуствени мозъчни обвивки, които ще бъдат заплатени от ЦФЛД.

 

Пациентката вече е раздвижена, в съзнание и се движи самостоятелно. Предстои следващ етап от оперативно лечение, което ще извърши екипът на детския хирург доц. д-р Христо Шивачев. 

 

В рамките на същата седмица точно шефът на Клиниката по детска хирургия доц. Шивачев оперира второто момиче, чиито медицински изделия поема ЦФЛД. 

 

17-годишната пациентка е с тежък вроден дефект на гръдния кош, който е популярен като „обущарски гърди”. Доц. Христо Шивачев и екипът му извършиха оперативна корекция на гръдния кош. По време на операцията лекарите използват специални медицински изделия, с които коригират тежкия деформитет. Тези изделия ще бъдат заплатени от ЦФЛД. 

 

Постигнатият ефект се оценява като много добър. Пациентката вече е изписана от „Пирогов”. Предстои регулярно контролиране на всеки 3 месеца в следващите 2 години.

Коментари