Публикация

Д-р Татяна Ралчева: Билките облекчават мъчителна кашлица

Д-р Татяна Ралчева: Билките облекчават мъчителна кашлица

Кашлицата не винаги се дължи на вирус


Д-р Татяна Ралчева е педиатър от МБАЛ „Надежда“ и 15 ДКЦ в София. Секретар е на Сдружението на педиатрите специалисти в извънболничната помощ.

 

Д-р Ралчева, защо повечето кашлици започват с болки и дразнене в гърлото?

 

Болките в гърлото са израз на възпаление на лигавицата, което може да бъде причинено най-често от бактерии или от вируси. Такива инфекции са съпроводени обикновено с повишена температура и хрема. Хремата води до стичането на лек секрет от носа в гърлото, което предизвиква появата на кашлица. 

 

В носната кухина циркулира течност, която овлажнява лигавицата. Когато детето се разболее, този секрет се увеличава и се получава външна хрема. Често се появява и т.нар. заден ринит, когато течността се стича в гърлото на детето. Тогава то започва да кашля, защото лигавицата е раздразнена. 

 

Кашлицата е вроден рефлекс, който е необходим за нашия живот. Той цели да отстрани секрета, който дразни гърлото или се е събрал в белия дроб.

 

Само вирусни и бактериални заболявания ли могат да бъдат причина за кашлицата при децата?

 

Случва се понякога детето да бъде заразено с туберкулоза. За щастие с ваксинациите това заболяване се среща все по-рядко, но не бива да се изключва като причина. Кашлица имаме също при морбили и коклюш, които понякога се появяват при пропуски в имунизацията на децата.

 

Честа причина са алергиите. Напоследък зачестяват астмите във връзка със замърсения въздух в големите градове. Възможно е кашлицата да бъде предизвикана от увеличени лимфни възли, които да притискат белия дроб.

 

Кашлицата може да бъде предизвикана и от попадането на чуждо тяло в дихателната система. Ние педиатрите съветваме майките да не дават цели ядки на децата до 5 годишна възраст. Причината е, че те могат неволно да вдишат ядката и тя да попадне в белия дроб. Когато там попадне малко парченце от фъстък или орех, се получава много мъчителна и продължителна кашлица. При вдишване на външно тяло детето посинява и пребледнява. После случката се забравя, а постепенно това чуждо тяло, попаднало в белия дроб, се обгражда от съединителна тъкан и се получава асептично възпаление и дразнене. След около седмица започва кашлица, която продължава много дълго време. Родителите са забравили за епизода на задавяне и не го споменават на лекарите. Междувременно детето се лекува дълго време от бронхит или нещо друго. За да се открие проблема трябва да се направи снимка на белия дроб и понякога се случва така, че чуждите тела са вадени след години.

 

Много е важно когато родителите видят, че детето има продължителна кашлица, да се посъветват с лекар. В повечето случаи те смятат, че кашлицата е следствие от вирусите, които се въртят в детските градини. Това най-често е така, но когато тя е упорита е нужен преглед при специалист, за да се даде точна диагноза. Важно е лекарят добре да разпита родителите, по кое време на денонощието се появява кашлицата, дали е влажна или суха и дали е имало задавяне преди време.

 

Колко време продължава нормално кашлицата и кога тя се превръща в хронична?

 

Ако инфекцията е лека, кашлицата продължава около 5-7 дни. При тежък бронхит или пневмония тя може да продължи 2-3 седмици или дори месец. Ако детето кашля повече от два месеца, тогава вече търсим други причини.

 

Много в важно родителите да не правят самолечение. Разбира се, че за всяка кашлица няма да тичат още от първия ден при лекаря, но ако детето е леко неразположено и има температура, лечението може да започне с промивки на носа и билков сироп.

 

Трябва ли кашлицата да се потиска?

 

По принцип не бива да се потиска именно защото е естествен рефлекс на организма за почистване от дразнещия излишен секрет. Но ако кашлицата е много мъчителна в случаи на ларингит или коклюш, тя трябва да бъде овладявана. Тогава се получава оток на гласните връзки и въздухът много трудно навлиза в белия дроб. Получава се едно свиркащо вдишване и детето не може да си поеме дъх.

 

При леките вирусни заболявания ако спрем хремата чрез някакви капки, спира и самата кашлица. Ако обаче капките не помогнат трябва да започнем лечение с успокояващ сироп на билкова основа.

 

Каква е ролята на билките при лечението на кашлицата и болките в гърлото?

 

Билковите сиропи имат много меко действие. Мога да дам пример с Ен-Ти-Тус, който успокоява лигавицата на гърлото. Има ефект и при спадане на гласа. Сиропът е комбинация от седем билки, които имат противовъзпалително действие. Той втечнява секрета и има леко отхрачващо действие. Създаден е на е базата на индийската народна медицина - Аюрведа.

 

Аз лично, когато секрецията е по-малка, не започвам лечение с традиционната доза от три пъти на ден, а го изписвам за сутрин и следобед. Ако секрецията се увеличи, сиропът вече се приема три пъти на ден. Никога не го давам сиропа непосредствено преди лягане, защото след като кашлицата се стимулира детето няма да може да заспи. Затова приемът трябва да е около час пред заспиване.

 

При по-големите деца могат да се изписват таблетки за смучене. Таблетките на Ен-Ти-Тус съдържат 12 билки. Имат успокояващ възпаленото гърло ефект. Смучейки хапчето детето преглъща и по този начин не могат да се натрупат бактерии и вируси в голямо количество. Таблетките са най-удобни за възрастните хора, които работят, защото могат да ги носят със себе си.

 

Има ли особености при лечението на кашлицата при бебетата?

 

При бебетата е най-добре да не се допуска появата на кашлица, като това може да става чрез закаляване. Имунитета на детето трябва да се повишава още от бременността на майката. Тя трябва да се храни правилно и да се пази от болести, за да има здрав плод. След раждането до голяма степен майчината кърма предпазва децата от инфекции. Родителите пък се грижат бебетата да нямат контакти с болни деца. Ако все пак се разболеят, при тях кашлицата обикновено е по-лека и е причинена от хрема. При такива случаи им се промиват нослетата и се слагат капки. Ако все пак се стигне до усложнения, предпочитам да изписвам билкови сиропи, които няма да им навредят.

 

Как се лекува кашлицата при бременните и кърмещите жени?

 

При тях също предпочитаме билковите сиропи. Обикновено при тях принципът е такъв, че им се дава това, което може да бъде прието и от бебето. Разбира се при тях, а и при бебетата се препоръчва правенето на инхалации, което е половината от лечението на кашлицата. Винаги трябва да се правят инхалации и при сухата, и при влажната кашлица. Тя е много важно за изчистването на носните проходи от излишните секрети. 

Коментари