Публикация

При високо кръвно не стойте дълго на студа

При високо кръвно не стойте дълго на студа

През зимните месеци се увеличава значително честотата на инфарктите при пациентите със сърдечносъдови заболявания


Пациентите с хипертония трябва да имат две схеми на лечение, една през топлите и една през студените месеци. Това каза пред CredoWeb специалистът по инвазивна кардиология от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Светлозар Сардовски. Причината е, че

 

през зимата студът повишава артериалното налягане.

 

Високото кръвно налягане е един от най-значимите рискови фактори за здравето на човека. То е най-сериозната причина за смърт и инвалидизация, защото уврежда съдовете и създава предпоставки за появата на опасни заболявания, като исхемична болест на сърцето и аритмия. Изключително висок е рискът от мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.

 

Според д-р Сардовски има пряка връзка между студеното време и повишеното артериално налягане, дори при здрави хора. Причината е, че ниската външна температура води до съкращаване на съдовете по кожата с цел да не се губи топлината на тялото. Подобно е въздействието и на студения въздух, който вдишваме. Резултатът от свиването на кръвоносните съдове е повишаване на налягането в тях. При хората, които страдат от някакво сърдечносъдово заболяване, това може до доведе до инфаркт на миокарда.

Д-р Сардовски отбеляза, че според редица изследвания,

 

има повишаване на инфарктите през зимата.

 

Той цитира миналогодишно изследване в Швеция, направено върху 200 000 души, които са наблюдавани за период от 16 години. Според проучването при падане на температурата под 0 градуса сърдечните инфаркти в страната се увеличават с 4 на ден. Подобно изследване има и в Италия. Там е доказано, че спадането на температурата с 1% води до 4% повишаване на сърдечните удари.

 

високо кръвно през зиматаОсвен свиването на кръвоносните съдове, високото артериално налягане през студените месеци се причинява и от няколко странични рискови фактори. Д-р Сардовски напомни, че през зимата хората се движат по-малко, а

 

намаляването на физическата активност е обратнопропорционално на високото кръвно.

 

Артериалното налягане се повишава и заради повечето солени и мазни храни, които се ядат през този период от годината. Даже има и теория, че спадането на нивата на витамин D, който се синтезира от слънчевите лъчи, също води до повишаване на кръвното налягане.

 

Според д-р Сардовски през зимата повечето от пациентите сами свикват да си увеличават лекарствата, а през лятото да ги намаляват. „Даже има някои, при които лечение на хипертония се налага само през зимата, а през лятото си спират хапчетата“, добави той.

За да се предпазят от рискови ситуации, когато времето е студено, пациентите с исхемична болест на сърцето е добре

 

да приемат нитроглицерин преди да излязат навън,

 

посъветва лекарят. Хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, трябва да се обличат топло и задължително да носят шал на устата, за да не вдишват ледения въздух. Препоръчително е тези пациенти да стоят навън възможно най-малко и ако получат стенокардия веднага да отидат някъде на топло, където да приемат нитроглицерин.

Д-р Сардовски също така отбеляза, че движението е една добра профилактика, за хората със сърдечносъдови проблеми. През зимата обаче е важно те да не спортуват навън. „Виждал съм здрави хора, които тичат навън при минус 10 градуса. Това е глупаво, защото могат да хванат пневмония.

 

Не бива да се тича и покрай трафик,

 

защото все едно си хванал ауспуха и си го сложил в устата си“, каза лекарят. Той добави, че през зимата миокардите атаки се увеличават и заради замърсения въздух. Д-р Сардовски напомни, че когато е студено много хора се отопляват на твърди горива, които изпускат фини прахови частици. Те влизат директно през устата в белия дроб и кръвообращението и увреждат сърдечносъдовата система. 

Коментари

Много добре си го препредал Бойко.