Публикация

При високо кръвно не стойте дълго на студа

През зимните месеци се увеличава значително честотата на инфарктите при пациентите със сърдечносъдови заболявания


Пациентите с хипертония трябва да имат две схеми на лечение, една през топлите и една през студените месеци. Това каза пред CredoWeb специалистът по инвазивна кардиология от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда д-р Светлозар Сардовски. Причината е, че

 

през зимата студът повишава артериалното налягане.

 

Високото кръвно налягане е един от най-значимите рискови фактори за здравето на човека. То е най-сериозната причина за смърт и инвалидизация, защото уврежда съдовете и създава предпоставки за появата на опасни заболявания, като исхемична болест на сърцето и аритмия. Изключително висок е рискът от мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.

 

Според д-р Сардовски има пряка връзка между студеното време и повишеното артериално налягане, дори при здрави хора. Причината е, че ниската външна температура води до съкращаване на съдовете по кожата с цел да не се губи топлината на тялото. Подобно е въздействието и на студения въздух, който вдишваме. Резултатът от свиването на кръвоносните съдове е повишаване на налягането в тях. При хората, които страдат от някакво сърдечносъдово заболяване, това може до доведе до инфаркт на миокарда.

Д-р Сардовски отбеляза, че според редица изследвания,

 

има повишаване на инфарктите през зимата.

 

Той цитира миналогодишно изследване в Швеция, направено върху 200 000 души, които са наблюдавани за период от 16 години. Според проучването при падане на температурата под 0 градуса сърдечните инфаркти в страната се увеличават с 4 на ден. Подобно изследване има и в Италия. Там е доказано, че спадането на температурата с 1% води до 4% повишаване на сърдечните удари.

 

високо кръвно през зиматаОсвен свиването на кръвоносните съдове, високото артериално налягане през студените месеци се причинява и от няколко странични рискови фактори. Д-р Сардовски напомни, че през зимата хората се движат по-малко, а

 

намаляването на физическата активност е обратнопропорционално на високото кръвно.

 

Артериалното налягане се повишава и заради повечето солени и мазни храни, които се ядат през този период от годината. Даже има и теория, че спадането на нивата на витамин D, който се синтезира от слънчевите лъчи, също води до повишаване на кръвното налягане.

 

Според д-р Сардовски през зимата повечето от пациентите сами свикват да си увеличават лекарствата, а през лятото да ги намаляват. „Даже има някои, при които лечение на хипертония се налага само през зимата, а през лятото си спират хапчетата“, добави той.

За да се предпазят от рискови ситуации, когато времето е студено, пациентите с исхемична болест на сърцето е добре

 

да приемат нитроглицерин преди да излязат навън,

 

посъветва лекарят. Хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, трябва да се обличат топло и задължително да носят шал на устата, за да не вдишват ледения въздух. Препоръчително е тези пациенти да стоят навън възможно най-малко и ако получат стенокардия веднага да отидат някъде на топло, където да приемат нитроглицерин.

Д-р Сардовски също така отбеляза, че движението е една добра профилактика, за хората със сърдечносъдови проблеми. През зимата обаче е важно те да не спортуват навън. „Виждал съм здрави хора, които тичат навън при минус 10 градуса. Това е глупаво, защото могат да хванат пневмония.

 

Не бива да се тича и покрай трафик,

 

защото все едно си хванал ауспуха и си го сложил в устата си“, каза лекарят. Той добави, че през зимата миокардите атаки се увеличават и заради замърсения въздух. Д-р Сардовски напомни, че когато е студено много хора се отопляват на твърди горива, които изпускат фини прахови частици. Те влизат директно през устата в белия дроб и кръвообращението и увреждат сърдечносъдовата система. 

Коментари

Много добре си го препредал Бойко.