Публикация

Внимавайте с евтините храни, провокират метаболитен синдром

Д-р Николай Ботушанов, началник на отделението по ендокринология в МБАЛ „Медлайн“


Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания – много голям брой хора в западните общества са засегнати от него. Според съвременни статистики около 50% от населението страда от това нарушение, като превесът е при мъжете, а възможността за развитието му, се увеличава с възрастта, посочи началникът на отделението по ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Николай Ботушанов. Той отбеляза, че за проблема са казани много неща, говори се непрекъснато, но случаите продължават да нарастват у нас и в световен мащаб.

Метаболитният синдром е съвкупност от няколко фактора - затлъстяване от андрогенен тип, т.е. около талията, инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, повишен холестерол и кръвна захар, както и високи стойности на пикочна киселина. За пациентите с метаболитен синдром рискът да получат миокарден инфаркт се повишава от 2 до 4 пъти, а опасността от захарен диабет тип 2 при тях е от 9 до 30 пъти по-голяма.

Заради начина на живот, който водят повечето хора в западните държави – прекомерната консумация на сладко и на бяло брашно, а също и намалената физическа активност, метаболитният синдром се превръща в епидемия.

Около 25% от пациентите, които постъпват в отделението по ендокринология на МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив, се лекуват за метаболитен синдром. Терапията се провежда по клинична пътека, което показва, че нарушението е определено като сериозен проблем за българите, коментира д-р Ботушанов. Част от пациентите сами идват, а други са насочени от семейните лекари, от ендокринолози или кардиолози.

Основният симптом при метаболитния синдром е затлъстяването, като най-опасно е, когато мазнините се натрупват около коремните органи, т.е. напълняването е тип ябълка, типично за мъжете. Натрупването на мастна тъкан около ханша и бедрата, от крушовиден тип, е по-скоро козметичен проблем и е по-характерно за жените.

Човек трябва да си следи теглото и да си мери сам талията - при мъжете тя трябва да е до 96 см, а за жени – до 80 см. Освен това е задължително да се следи съотношението между размера на талията и ханша – при мъжете, ако то е над единица, е рисково, а за жените нормата е до 0,8.

Друга важна предпоставка за появата на опасния метаболитен синдром е дали пациентът има кръвни роднини със захарен диабет, с много ранни инфаркти и инсулти, получени преди 45 г., с високо кръвно налягане, както и дали стойностите на триглицеридите му са високи, посочи лекарят.

Битката с метаболитния синдром трябва да започне още в детска възраст, когато се формират хранителните навици и вкусът на подрастващите. Много родители допускат грешка да търсят евтина и достъпна храна, без да си дават сметка дали качествена и дори вредна.

Другото важно условие за избягване на синдрома е физическата активност, която трябва да е поне 150 минути на седмица, като това включва ходене, а не някакви тежки упражнения. Това е минимумът натоварване, което може да се раздели в 3 дни. Ако е повече – още по-добре. С други думи трябва да слезем от колите и да ходим пеш, обобщи д-р Ботушанов.

И още нещо – по всякакъв начин намалете стреса, тютюнопушенето, не стойте с часове пред компютъра и пийте по 1,5 литра вода на ден, препоръча ендокринологът. Той отбеляза, че сега в интернет има много информация и всеки може да чете, но най-лошото е, че я интерпретира, както намери за добре. Преди да предприеме, каквото и да било, добре е да се консултира със специалист.                                                                                                                                                   

Коментари