Публикация

От печата: Общинското здравеопазване върви към фалит

От печата: Общинското здравеопазване върви към фалит

Обмислят се протести и блокиране на пътища


Общинските болници в страна са все по-близо до смъртта в резултат от целенасочена политика за ликвидирането им от десетилетия. Причината - пренасочване на средства към други лечебници. Това заявиха представители на Българската стопанска камара, Националното сдружение на общинските болници и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) по време на съвместен брифинг, пише в. „Труд”.

 

Настояваме за разговори и срещи с президента и евродепутати, възможни са протести и блокиране на пътни артерии“, заявява д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението, цитиран от изданието.

 

Дълговете на общинските лечебници надхвърлят 100 млн. лв. към края на септември, 2017 г., като 15 от болниците ще фалират още през настоящата година, ако не се вземат спешни мерки.

 

Състоянието на здравеопазването е в основата на демографския апокалипсис, който ни очаква“, категоричен беше д-р Тотев. Според него картината ще се влошава все повече, тъй като около 83% от приходите на общинските болници в сдружението отиват за заплати, а в 12 болници те не стигат дори за това.

 

Всекидневникът цитира д-р Радко Велков от сдружението, според когото фалирането на общинското здравеопазване ще доведе до обезлюдяването на цели райони и задълбочаваща демографска криза.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари