Публикация

Средиземноморската диета помага за успешна бременност при асистирана репродукция

Средиземноморската диета помага за успешна бременност при асистирана репродукция

Благоприятният ефект е по-ясно изразен при жени под 35 години, показва проучване в Гърция


Жени, които следват т.нар. Средиземноморска диета в продължение на 6 месеца преди процедура за асистирана репродукция, имат много по-добри шансове за успешна бременност и раждане на здраво бебе от жените, които не са били на този хранителен режим, показва ново изследване.

 

Данни от проучването, проведено в Гърция, бяха публикувани в най-новия брой на сп. Human Reproduction.

 

Изследователите проучили хранителния режим на 244 жени, които кандидатствали по програма за асистирана репродукция в Атина за своята първа инвитро процедура.  От тях се изисквало да попълнят въпросник, в който се описвало колко често са консумирали определени групи храни в последните 6 месеца.

 

Установено било, че жените, които са консумирали повече пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, варива, риба и зехтин, както и по-малко червено месо, са с 65% до 68% по-голям шанс за успешна бременност и раждане в сравнение с жени, които не са спазвали хранителен режим, наподобяващ Средиземноморската диета.  
 

 

Eкипът бил ръководен от доц. Никос Янакурис от Департамента за хранене и диететика в университета „Харокопио“ в Атина.

 

Изследваните жени били на възраст между 22 и 41 години и не били с наднормено тегло. Според данните всяка от жените получила резултат от 0 до 55, като най-високите резултати показват най-голямо спазване на принципите на Средиземноморската диета.

 

Учените установили, че в групата на жените под 35-годишна възраст всяко 5-пунктово повишение на точките от диетата е свързано с 2,7 пъти по-висока вероятност да се постигне успешна бременност и раждане.

 

 

Като цяло, на 229 жени (93,9%) е трансфериран поне един ембрион, при 138 (56%) имплантацията е успешна, при 104 (42.6%) е постигната клинична бременност (която може да се потвърди с ултразвук), а 99 жени (40.5%) са родили здраво бебе.

 

Изследователският екип подчертава, че благоприятното влияние на Средиземноморската диета върху шансовете за успешна бременност след инвитро процедура са наблюдавани само при жени под 35-годишна възраст. Те смятат, че това се дължи на хормоналните промени, по-малкия брой яйцеклетки и други промени, които преживява жената с напредването на възрастта. Това обаче не означава, че по-възрастните жени не трябва да се придържат към една здравословна диета, подчертават от екипа.

 

Цялата информация за изследването прочетете ТУК.


 

Коментари

Полезна информация благодаря ви