Публикация

Диагностична точност при тестване на астма с фракцията издишан азотен оксид (FeNO)

Систематичен преглед и мета анализ на Mayo Clinic


Изследванията за астма с маркера фракция издишан азотен оксид (FeNO) показва умерена точност при пациенти на и над 5-годишна възраст. Тестът може да функционира по-добре при астматици, които не са ползвали кортикостероиди,  деца и непушачи. Това показват резултатите от преглед и мета анализ на 43 изследвания на повече от 13 000 пациенти, проведен от изследователски център към болницата Mayo Clinic в САЩ.

 

За резултатите от изследването - вижте ВИДЕОТО на Mayo clinic ДОЛУ.

 

 

 

Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което се характеризира с различна степен на обструкция на дихателния поток. Диагностицирането на астмата е предизвикателство, се казва в статията, публикувана в сп. Mayo Clinic Proceedings. Най-често срещаните симптоми като задух, свистене на гърдите и кашлица, са сравнително неспецифични за това заболяване.

 

Съществуват различни тестове, включително бронходилататорния отговор (БДО), които могат да бъдат използвани при диагностиката. Все пак обаче още не съществува единен стандартен диагностичен тест. В последно време към списъка с различни диагностични тестове бе прибавен и FeNO. Затова и предметът на този систематичния преглед е да оцени диагностичната точност на този маркер при пациенти на 5 и над 5 години, които са с непотвърдена астма. 

 

Цялата статия може да прочетете в прикачения документ. 

Прикачени файлове

pdf

Коментари