Публикация

Грипът трябва да се лекува още през първите 48 часа от появата му

Притивовирусните препарати предпазват от появата на усложнения


Грипът не бива да бъде подценяван, защото неправилното му лечение може да доведе до тежки усложнения и дори смърт. Това е сериозно заболяване, което идва внезапно и протича много остро. Най-изявените симптоми са:

  • висока температура;
  • болки в мускулите и ставите;
  • силно главоболие.

”Трудно може да сбърка с обикновената настинка, която се изкарва и на крак, защото при грипа човек става неработоспособен”, коментира специалистът по инфекциозни болести и вирусология д-р Анелия Гоцева от ВМА София.

 

Сред най-честите усложнения на грипа са пораженията върху белодробната система. Те се изявяват с тежки пневмонии и ларинго-трахио бронхити. Особено внимателни по време на грипна епидемия трябва да бъдат хората с хронични сърдечносъдови заболявания, защото вирусът може да предизвика миокардит на сърцето. Често се получават и поражения върху централната нервна система, като пациентите развиват изключително опасните менингит и менингоенцефалит. Д-р Гоцева предупреждава, че освен хората със сърдечно-съдови заболявания най-застрашени от усложнения са децата, както и възрастните хора над 65 години, които страдат от астма и диабет.

 

За да не се стига до тежки състояния, грипът трябва да се лекува още през първите 48 часа от появата на болестта. Лечението се провежда с противовирусни препарати. Д-р Гоцева припомня, че СЗО е одобрила терапията с две групи медикаменти – на М2 инхибиторите и на невраминидазните инхибитори.

 

Към М2 инхибиторите са препаратите, които съдържат римантадин хидрохлорид. Те може да се прилагат както с терапевтична, така и с профилактична цел. Инхибиторите блокират грипните вируси тип А и не позволяват тяхното възпроизводство.

 

„Грипът не се лекува с антибиотици”, категорична е д-р Гоцева. Те могат да се прилагат само в случаите на усложнение, когато вирусната инфекция преминава в бактериална.  

Коментари