Публикация
Д-р Радослава Павлова: Fast food и затлъстяване могат да предизвикат подагра

Влошеното хранене води до увеличаване на заболелите в последните 30 г. , твърди специалистката по хранене и диететика
- Д-р Павлова, какви са причините за повишението на пикочната киселина в организма и какъв тип метаболитно нарушение е подаграта?
Повишените нива на пикочна киселина в организма и подаграта никога не възникват от само себе си. Те са изключително зависими от пол, възраст, образование, среда, фактори, хранене, начин на живот, заболявания. Расата също е фактор - например мексиканци, южноамериканци и афроамериканци развиват по-често това заболяване в сравнение с другите раси.
Подаграта е смущение на пуриновия метаболизъм и се проявява, когато нейният краен метаболит-пикочната киселина , кристализира под формата на мононатриев урат, който се натрупва в ставите, по сухожилията и заобикалящите ги тъкани.Тези кристали след това предизвикват локална възпалителна реакция, като един от ключовите белтъци в каскадата на възпалението е интерлевкин 1 бета. Загубата на уриказа, която разгражда пикочната киселина, в резултат на еволюцията при хората и висшите примати е направила това състояние често срещано.

древните египтяни
В древногръцката митология Подагра е името на една от харпиите - полужени-полуптици. Думата в превод означава бърз крак. Първите клинични описания на болестта са направени от Имхотеп - древен архитект и лечител. Има сведения за случаи на подагра сред древните египтяни през 2640г. пр.н.е. при които е започнало приложението на отвари от растението Colchicum autuminae (син минзухар). По-късно подаграта е описана от Хипократ в 5 в.пр.н.е като „заболяване,нарушаващо походката”.
Наричат подаграта „царска болест” или „болестта на кралете”
Но не защото от нея боледуват само царете, а заради храните и питиетата, които ни докарват до нея. Считало се, че до подагра води прекалената консумация на деликатеси с дивечово месо, а също и алкохол.
При тяхната обилна консумация в кръвта се натрупват разпадни вещества - пурини. Те се преработват в пикочна киселина и би трябвало да бъдат отделени чрез урината.
Ако обаче организмът е редовно претоварен с тях, част от пикочната киселина не успява да бъде отделена и се натрупва под формата на кристали в ставите, меките части на ухото, палеца на крака, лакътя – т.нар. подагрозни тофи.
Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, силна болка, зачервяване, затопляне и нарушават функцията на ставите.
През 1848г. английският лекар Алфред Гарод за пръв път открива повишено ниво на пикочната киселина при болни от подагра и установява отлагане на кристални урати (соли на пикочната киселина) в ставния хрущял.
Тъй като пикочната киселина е краен продукт от метаболизма на т.нар. пурини ( на каквито са богати месото и всички животински субпродукти) , дълго време се е считало, че важно значение за развитието на подаграта има редовният прием на храна, богата на пурини.
- Има ли връзка между затлъстяването и подаграта?
Съществува алтернативна хипотеза, според която подаграта е свързана с целия спектър от хронични болести на съвременната цивилизация - затлъстяване, метаболитен синдром, диабет, като всички тези болести се коренят в сходни метаболитни нарушения, дължащи се главно на fast food хранене, полуфабрикати, прием на големи количества безалкохолни напитки и храни съдържащи бързи въглехидрати.
Подаграта засяга около 1-2 % от западното население в определен етап от живота им и става все по-обичайно заболяване.В периода между 1990-2010г. има приблизително удвояване на случаите на подагра. Счита се, че това нарастване се дължи на повишаващата се продължителност на живота, промени в храненето и увеличаване на болестите, свързани с подаграта, като метаболитен синдром и високо кръвно налягане.
- Каква е разликата между хиперурикемия и подагра?
С термина хиперурикемия се означава повишено ниво на пикочната киселина в кръвния серум. Причините за това може да бъдат различни. Подаграта е хронично заболяване, при което кристали от соли на пикочната киселина се отлагат в ставите и меките тъкани около тях, като предизвикват възпалителни процеси. В клинично отношение симптомите на това заболяване могат за варират от напълно безсимптомна хиперурикемия, рецидивиращи остри епизоди на болезнен подагрозен артрит, до хронични ставни промени с характерни образувания – тофи в меките тъкани около ставите. При дългосрочно протичане на заболяването е възможна поява и на бъбречни камъни и отлагане на урати в бъбречния паренхим с последстващи нарушения на бъбречната функция.
Очаквайте продължение на интервюто, в което ще намерите отговори на следните въпроси:
Какви медикаменти влияят на повишаването на пикочната киселина?
Възможно ли е от физическа травма тя да се покачи?
Каква е връзката между псориазис и подагра?
Има ли генетична предразположеност към подагра?
Защо строгите диети вредят на бъбреците?
И какво е фруктозо-стимулирана хиперурикемия?
Коментари