Публикация

Кирил Ананиев: Усилията на МЗ са насочени към оздравяване на държавните болници

Кирил Ананиев: Усилията на МЗ са насочени към оздравяване на държавните болници

МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово е с обновено детско отделение


Усилията на екипа на Министерството на здравеопазването са насочени към оздравяване на държавните лечебни заведения, така че те да могат да работят в условията на спокойствие, предвидимост, апаратурна и кадрова обезпеченост, като успоредно с това гарантират качествена и навременна медицинска помощ.

 

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев при откриването на реновираното педиатрично отделение към МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово.

Съвсем скоро ще подпишем новия рамков договор, в който много важно място е отделено за детското здравеопазване. Разработваме и чисто нова Методика за субсидиране на лечебните заведения. Всичко това ми дава основание да твърдя, че в кратки срокове системата на здравеопазването не просто ще бъде стабилизирана, а ще работи така, че да удовлетворява и работещите в здравната система, и пациентите, посочи министър Ананиев.

Той припомни, че детското и майчино здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма: „Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“, подчерта здравният министър, цитиран от ресорното ведомство.

 

За последните пет години Министерството на здравеопазването е инвестирало 500 хил. лв. в детското и акушеро-гинекологичното отделение на габровската МБАЛ. 200 хил. лв. са предоставени за закупуване на апаратура за двете отделения. 

 

От думите на Кирил Ананиев стана ясно, че за строително-монтажните дейности в детското отделение с постановление на Министерския съвет са отпуснати 300 хил. лв. С други 200 хил. лв. капиталови средства на МЗ са закупени 10 апарата за хемодиализа на пациенти с бъбречна недостатъчност – за отделението по хемодиализа.

 

Пред журналисти здравният министър подчерта, че детското кардиологично отделение в Националната кардиологична болница няма да бъде затваряно и се полагат всички усилия то да работи нормално.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари