Публикация

Повишават цените на 113 клинични пътеки

Повишават цените на 113 клинични пътеки

Предвидени са 3 млн. лв. повече за направления за изследвания и образна диагностика


Цените на 113 от общо 300 клинични пътеки, по които работи здравната каса, ще бъдат завишени от 1 април 2018 г., пише в. „24 часа“.

 

Увеличението е в размер на 150 млн. лв. и обхваща всички специалности. В тях са включени и

 

17-те пътеки, предимно в педиатрията, пулмологията, неврологията и АГ, за които Сдружението на общинските болници настоя да се завишат цените и обемите.

 

За това са се договорили НЗОК и БЛС в новия рамков договор, който трябва да се подпише до 28 февруари, обясни д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация, цитиран от изданието.

 

3 млн. лв. са предвидени повече за направления за изследвания и образна диагностика, увеличен е броят на мамографиите и цитонамазките.

 

От публикацията научаваме, че е договорено още общопрактикуващите лекари да получават с 1 лев повече за профилактичен преглед на деца до 2-годишна възраст и с 0,50 ст. - от 2 до 7 г.

 

От думите на д-р Грозев става ясно, че е решен проблемът с отчитането на касовите бележки, като това ще става по електронен път, без да се въвежда информация за пациента.

 

Всекидневникът изтъква, че два спорни текста по новия НРД остава да се решат. Те ще се обсъждат на 20 февруари. Единият е при смяната на джипи изборът на нов личен лекар да влиза в сила месец по-късно, тъй като често се получавало дублиране на прегледи и изписване на лекарства. Другото искане на БЛС е да отпадне задължението профилактичният преглед да трае 10 минути. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари