Публикация

Грипната епидемия отминава, но сега е пикът на усложненията

Грипната епидемия отминава, но сега е пикът на усложненията

Чист въздух и закаляване могат да предпазят децата


Грипната епидемия отминава, но сега се наблюдават много случаи на усложнения от вирусното заболяване.

 

Това стана ясно от думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

 

Болните от грип в страната са малко над 30 хиляди. В 84% от случаите става въпрос за грип тип Б. 

 

Проф. Кантарджиев поясни, че в момента са усложненията от грипа. На 5 болни от грип обикновено при един има такива. Около 60% от тези усложнения изискват болнично лечение.

 

 Прави впечатление, че грипът много сериозно се разпространи в детските колективи. Ако за цялата страна на 10 хиляди население имаме към 130 болни, то във възрастта 0 – 1 година те са 400. Това е най-засегнатата възрастова група сега. При децата от 5 до 14 години боледуват 300 на 10 000. Това са си едни епидемични стойности при децата, отбеляза директорът на НЦЗПБ пред БНТ.

 

По думите му това ще продължи още 2-3 седмици, но в момента се лекуват усложненията от грипа. Най-тежки при децата са усложненията на дихателната система – стафилококови пневмонии, свързани с гной в белия дроб и необходимост от хирургически интервенции. 
Проф. Кантарджиев изтъкна, че в страната има много опитни лекари и добри клиники, които се справят с тези състояния.

 

Вчера от спешния институт „Пирогов“ съобщиха, че в последните дни са приети 10 деца от цялата страна със сериозни усложнения на белия дроб след прекаран грип. 

 

Най-малкият пациент е на 6-месеца, а най-големият – на 17 години, стана ясно от думите на началника на Клиниката по детска хирургия доц. Христо Шивачев. „При постъпването имаше деца в много тежко състояние. Благодарение на екипа на детската реанимация състоянието им е овладяно. Малките пациенти вече са пред изписване“, каза доц. Шивачев пред БНТ.

 

Той поясни, че всяка вирусна инфекция води до срив на имунната система и оттук насетне една допълнителна инфекция протича много по-тежко и е много по-трудна за лечение. 

 

Доц. Христо Шивачев препоръча когато симптомите не отшумяват, родителите да не губят време и да търсят консултация със специалист.

 

„При най-малките деца и възрастните хора усложненията са тежки и понякога се налага активно лечение“, допълни той.

 

Проф. Кантарджиев пък препоръча да се проветрява в помещенията, децата да излизат на чист въздух и да бъдат закалявани.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store


 

Коментари