Публикация

Моля ви, научете ме да се храня отново! (Видео)

Моля ви, научете ме да се храня отново!  (Видео)

Историята на една млада жена, страдаща от орторексия


Студентката Елоаз дьо Луар изглежда като здрава и щастлива жена.  Тя обаче е измъчвана от разстройство, което започва като стремеж и по-късно мания по здравословното хранене. Хранителният проблем, който все още не е признат официално за заболяване, се нарича орторексия. 


Все повече хора вече страдат от него, като доброволно ограничават не само храната си, но и контактите си, докато не станат заложници на собствената си мания по т.нар. чисто хранене. 


Елоаз дьо Луар разказва през сълзи своята история във видео на Би Би Си, излъчено на страницата на медията за здраве.


„Просто ме научете отново да се храня. Моля ви!“ Така започва разказа си Елоаз. Като тийнейджърка тя страдала от анорексия. Докато постъпи в университета, положила много усилия и смятала, че принципите на „чистото“ хранене са я спасили. За закуска обикновено хапвала овесени ядки с добавенr вегански протеини и някои други от т.нар. суперхрани.

 

Винаги изпитвала фалшивото чувство, че яде перфектната храна 


Когато пускала снимки на закуската си в Instagram, тя винаги държала храната да изглежда добре. Докато я натъкми, обикновено  закуската изстивала. Когато се оглежда назад, Елоаз осъзнава своята пристрастеност.  Младата жена развила орторексия – мания по „здравословното“ хранене. 


Елоаз смятала, че е в перфектно здраве, и започнала да тренира триатлон. Често хората й казвали, че този хранителен режим е необходим за тренировките, с които се занимава. Казвали, че това е „стриктна, но хранителна диета“.  


А какъв бил режимът на Елоаз?

Тя елиминирала напълно цели групи храни – не консумирала никакви млечни продукти

 

Ако някой я поканел на вечеря, тя или отказвала под предлог, че трябва да става рано за тренировки, или пък се опитвала да избере самата тя ресторанта на срещата, за да е сигурна, че там предлагат нещо, което ще може да яде.  „По това време смятах, че това, което правя, е правилно, и че по този начин изчиствам отровите от тялото си“. 


Какви били последствията?

Елоаз нямала менструален цикъл от 8 години. След това,

 

един ден тя счупила кост от гръбнака си

 

Диетолог посочил като причина натоварените тренировки и хранителния й режим. Имейлът, в който диетологът й обяснил състоянието й, дошъл като гръм от ясно небе.  Елоаз се обадила в паника на сестра си и изплакала „Май наистина съм оплескала нещата“.  И наистина било така. Затова Елоаз помолила диетолога си да я научи да се храни отново. Младата жена разрешила на специалиста да контролира изцяло хранителния й режим, докато се лекува от орторексия. 


В момента Елоаз тренира за първия си сезон като професионален състезател по триатлон. „Аз съм милиони пъти по-щастлива и по-свободна от когато и да било преди“, споделя младата състезателка във видеото на Би Би Си.

 

Коментари