Публикация

БАПЗГ ИЗЛЕЗЕ С ОТКРИТО ПИСМО СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИНСКИ ЕКИП ОТ ЦСМП - СОФИЯ

От Асоциацията отправят апел към българската общественост и медиите да проявяват нетърпимост и да огласяват случаите на агресия срещу медици, за да се даде отпор на грозното явление


Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати открито писмо до директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София д-р Георги Гелев с копие до председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев и до медиите във връзка със скандалния случай от 14.02.2018 г., при който дъщерята на 88-годишна хронично болна жена посрещна фелдшер Надежда Георгиева-Ангелова и шофьора на линейката с обиди и си позволи да ги заключи в дома си, "докато майка й не се оправи".  По Нова телевизия фелдшер Ангелова разказа, че агресивната домакиня си е позволила да задържи под ключ спешния екип в продължение на 30 минути, което е наложило да бъдат извикани служители на МВР и  Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В същото време от ЦСМП - София са изпратили втори екип за болната жена.
"Бидейки съпричастни към притеснението на дъщерята за състоянието на майка й, ние от БАПЗГ смятаме, че това не може да оправдае нейното арогантно и агресивно поведение, което не само противоречи на човешките и законови норми, но и възпрепятства работата на медицинския екип, който е подложен на унижение и стрес", се казва в писмото. Цитиран е дежурният на смяната д-р Делян Георгиев, който алармира за опасността при такива случаи пациент, нуждаещ се от спешна помощ, да плати с живота си, заради невъзможността при него да бъде изпратена линейка със спешен екип. От БАПЗГ припомнят, че наскоро са взели отношение за друг случай на агресия, при който фелдшер Никола Николов от Филиала за спешна помощ в Нова Загора бе ударен от близък на пациент.
"Обръщаме се с апел към българската общественост и медиите да проявяват нетърпимост и да съдействат подобни грозни случаи да добиват обществена разгласа, за да се даде отпор на агресията срещу медици. Като партньори на Българския лекарски съюз в кампанията "Не на агресията!" ще продължаваме да алармираме  и осъждаме всяко непристойно поведение и посегателство над медицински лица, които изпълняват своя професионален и човешки дълг", се казва още в писмото на БАПЗГ.   

Коментари