Публикация

Почти двойно по-висока заболеваемост от хепатит в Пловдив и Пазарджик


Заболеваемостта от хепатит в Пловдив и Пазарджик е близо два пъти по-висока от средната за страната - 4,5 на сто, при 2,5 за България.

Това съобщи Тодор Петров, координатор на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” в Пловдив.

Само за седмица новите случаи са 34, като носителите на заболяването за открити при безплатните прегледи, обхванали 782 души, инициирани от сдружението.

„Причините да сме ендемичен район не са само големите гета, където хигиената е занижена, защото хепатит В и С не са болести на мръсните ръце, както хепатит А”, каза д-р Десислав Станчев от Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

Според него вирусът се разпространява, защото много от болните не знаят, че са заразени и носители. При тях острата фаза е преминала като обикновена инфекция, протекла е без стандартна симптоматика и заболяването се е превърнало в хронично, без те да подозират дори.

„Единственият сигурен начин да се постави диагноза е кръвният тест”, поясни д-р Станчев.

Статистиката от последните месеци показва, че броят на заболелите от хепатит B в страната е тревожно висок - около 300 000, а болните от опасния хепатит С е над 100 000.

На практика всеки 12 човек се е сблъсквал с коварната болест.

„Лечението на хепатит В с най-новите препарати, които българските пациенти могат да ползват от септември миналата година, подобно на останалите европейци, дава много добри резултати”, обобщи д-р Станчев.

Терапията продължава една година. От хепатит С успяват да оздравеят 80-90% от хората.

От неправителствената организация отново призоваха всички родени преди 1992 година, когато ваксините срещу хепатит станаха задължителни, да се изследват и ако не са носители - да се имунизират.

„Ваксинирането е единственият сигурен начин да се предпазим от опасната зараза”, припомни Тодор Петров.

Той поясни, че до края на годината в Пловдив ще бъде проведена още една скринингова кампания.

Коментари