Публикация

Проф. Илко Гетов: От март аптеките ще се регистрират в системата за верификация на лекарствата

Проблемите с интернет няма да попречат на аптеките, възможни са усложнения само ако токът спре


- Проф. Гетов, в каква кондиция посреща БФС своята 11-а годишнина като съсловна организация?

- За БФС това е време за добра равносметка. Мисля, че организацията е в добра кондиция, тя ни обединява, възпитава ни и е гаранция,  че гласът на фармацевтите се чува в общественото пространство. Доказателство за това е фактът, че провокираме различни законодателни и нормативни промени, като най-важните в момента са промените на Закона за лекарствата  в хуманната медицина, засягащи паралелния износ.

- Какви мерки предвиждате за контрол на паралелния износ?

- На първо място това е създаване на екпертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата, който ще изготви списък на лекарствата, за които паралелният износ е ограничен и списък на наблюдаваните лекарства. Предвижда се и създаване на електронна платформа за липси и недостъци, която в рамките на 4 месеца след влизането на законовите промени в сила да заработи. До 6-8 месеца би трябвало да имаме ефективна система за следене и контрол на паралелния износ, така че лекарствата да стигат до пациентите.

- БФС като член на организацията на верификация на лекарствата има мисията да подготви фармацевтите за новите изисквания, произтичащи от влизането в сила на Директива 2011/62/ЕС. Как ще стане това и какво конкретно предвиждате в тази посока?

- Верификацията е едно голямо предизвикателство не само за фармацевтите и аптеките, а и за ПРУ, респ. производителите и другите участници в системата на лекарствоснабдяването. В рамките на март ще стартира пилотната фаза на проекта. Аптеките ще получат покана за регистрация в системата за верификация на 4 транша и ще започнат подготовка. БФС започва широка разяснителна кампания. Планирани са срещи с регионалните фармацевтични колегии, на които в детайл ще бъде разяснено как ще се промени ежедневната практика на аптеките. Българските фармацевтични дни от 22 до 24 юни в Пловдив ще бъдат посветени изцяло на верификацията.  Там фармацевтите ще видят практически какво как се прави.

- Имаше опашения, че не всички аптеки имат достатъчно добър интернет, че има проблеми с аптечния софтуер. Разрешени ли са вече тези проблеми?

- По отношение на интернет, проблеми няма да има, тъй като системата ще може да работи и офлайн. Т.е. дори да се получи прекъсване на интернет, фармацевтът ще може да освобождава лекарства от системата и когато интернет връзката се възстанови, информацията  автоматично ще се подава към европейския хъб (eврпейската база данни). Съществен проблем би възникнал обаче при липса на електроснабдяване. Ако аптеката няма устройство, което да поддържа работата на компютъра в такива случаи, бар кодът на опаковката ще трябва или да бъде преписван на ръка, или да бъде пресниман, копиран, за да бъде качен после в системата.

- Продължавате да твърдите, че има необходимост от отваряне на още аптеки. Къде и с какви мерки може да се реши този въпрос?

- Ние сме в тясна колаборация с НЗОК -  от около 2 седмици възстановихме преговорите с нея, защото тя прие положително нашите предложения. Необходими са  не просто нови аптеки, а аптеки, които 100% да работят със НЗОК и които са в отдалечени, труднодостъпни и икономически неатрактивни райони. В тази насока ние имахме разговори с председателя на УС на НЗОК и се  разбрахме, че от 2019 г. ще бъдат въведени стимули за откриване на аптеки в такива райони подобни на стимулите за откриване на практики на ОПЛ и дентални кабинети. Например таксата, която НЗОК плаща за 100% безплатни лекарства, да стане 5 лв., да има транспортни облекчения, да има преференциални условия на наем от общините. Това е един цялостен процес, в който се надявам да включим и Сдружението на общините.  

 

Интервю на Лиляна ФИЛИПОВА

Коментари

Най накрая нещо да се направи