Публикация

Д-р Владимир Трифонов: Нелекуваният остър бронхит често прераства в пневмония

Д-р Владимир Трифонов: Нелекуваният остър бронхит често прераства в пневмония

Важно е пациентът да потърси лекарска помощ още преди поява на бодежи в гръдите, твърди специалистът по пневмология и фтизиатрия от МБАЛ „Св. Панталеймон”-Плевен


 

- Д-р Трифонов, след грипната епидемия едни  от най-честите усложнения са белодробните заболявания. Кога бронхитът се превръща в пневмония?

 

-Действително най-често усложненията след грипна вълна засягат дихателните пътища. Бронхитът представлява възпаление на бронхиалната система на белия дроб, което протича с кашлица и отделяне на храчки, въпреки че пациентът е в добро общо състояние.  Хората обикновено са работоспособни, но това което ги натоварва, е упоритата кашлица, която е с отделяне на по-голямо, или по-малко количество секрет. При подобно състояние говорим за т.нар. остър бронхит, който обикновено  преминава след лечение с антибиотици и съответните отхрачващи медикаменти – сиропи, капсули, и други, които втечняват секрета.

 

- Кога се появява острият бронхит?

 

- Обикновено острият бронхит се предизвиква от  вирусна инфекция, която е характерна за зимния период. Тя  буквално помита  лигавицата на бронхите. В нормално състояние тя има ресничест вид и служи за защита по отношение на всякакви чужди частици, бактерии и прахове. Ресничките във въпросния епител съдържат вещества и ензими, които предпазнат  организма. Така той не се разболява винаги при контакт с инфекции. Вирусът обаче  разрушава тази лигавица и се оголва бронхиалната стена, рецепторите за кашлица около  бронхиалните жлези започват да секретират по-голямо количество, а това е много добра среда за посяване на вторичната инфекция. Така  се получава острият бактериален бронхит. Лечението  му обичайно е с антибиотици, отхрачващи медикаменти и противовъзпалителни. В първата фаза е добре да се вземат и противовирусни препарати преди да се мине на  антибиотик. Добре е да се знае, че ако един вирусен бронхит се задържи  повече от 5-6 дни и се появяват храчки, това е сигурен знак за бактериална инфекция, която се  лекува с антибиотик. Това най-общо е картината на развитие на острия бронхит.

 

 

- Кога говорим за хроничен бронхит?

 

-Острият бронхит възниква сравнително за кратко време, но  и за кратко време пациентът оздравява. Докато хроничният бронхит засяга пациенти, които най-често са пушачи, или работят във вредна среда. Те смятат, че е нормално по няколко месеца в годината да  кашлят и да отделят секрет, без това да им пречи на ежедневието. Бронхитът за тях е невидим като заболяване, защото хроничното възпаление на бронхите и тяхната постепенна деформация води до загуба на еластичността, а оттам се получава дефицит на газообмен в белия дроб. Той се нарича обструктивно заболяване или по-известно, като Хронично обструктивно белодробна болест (ХОББ).

 

- За колко време пациентът се възстановява след прекаран бронхит и кога той може да премине в пневмония?

 

-Заболяването и излекуването обикновено протича за период от седем до десет дни. Както всяко едно заболяване, което не се лекува адекватно, бронхитът  може да се усложни, да слезе към по долните етажи на белия дроб  и да обхване алвеоларните структури. Това  вече се дефинира като процес на пневмония. Предразположени към тези усложнения са пациенти, които не са лекували бронхита, пациенти със съпътстващи заболявания - сърдечно болни, диабетици, хора с имунокомпроментирана система, онкоболни на химиотерапия.  Най-често бронхит се усложнява след периода на кашлица и периода на храчки. Следва влошаване на общото състояние на пациентите, които са отпаднали и имат температура, получават бодежи в гърба в зоните на белия дроб, което говори за възпалителен процес, който може да обхване и плеврите.  Оттам се получават и  болките. Задължително е болният да потърси  пулмолог  или общопрактикуващ лекар, който обикновено след преглед назначава  и рентгенография на бели дробове. Тя показва или отхвърля наличието на пневмоничен инфилтрат или пневмония.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари