Публикация

Ананиев иска оставка на шефа на НЗОК. Касата: Нямате право!

Ананиев иска оставка на шефа на НЗОК. Касата: Нямате право!

Здравната каса натрупала задължения към чужди фондове в размер на 271 млн. лв. за лечение на български пациенти


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. Като причина Ананиев изтъкна това, че проф. Плочев директно е изпратил до Народното събрание писмо, искайки да се актуализира бюджетът на институцията, която е натрупала задължения към чужди здравни фондове в размер на 271 млн. лв., без да информира Надзорния съвет на НЗОК, здравния министър и Министерския съвет.

 

„Директорът на НЗОК постъпи некоректно. Той знае каква е процедурата“, изтъкна здравният министър пред журналисти в НС.

 

Кирил Ананиев поясни, че първоначално управителят на НЗОК отрекъл да е пращал такова писмо. 

 

„Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис“, изтъкна министър Ананиев. Впоследствие проф. Плочев обяснил, че е подписал това писмо без да гледа.

 

Здравният министър потвърди, че наистина НЗОК има огромни задължения към чужди фондове, но са подписани споразумения за разсрочване. 

През главата на Надзорния съвет, на министъра, на Министерски съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не е във функциите му на управител. Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари, подчерта Кирил Ананиев.

 

Нямаме задължения, които да сме ги договорили и да не сме ги платили“, категоричен беше министърът.

 

Той допълни, че управителят на НЗОК е обещал, че ще си подаде оставката на 15 февруари. Вместо това обаче е тръгнал по парламентарните групи, за да търси подкрепа.

Има процедура по актуализация - Надзорният съвет решава кога има необходимост от актуализация на бюджета, изпраща предложението до министъра на здравеопазването, той го внася в МС и оттам, ако се вземе решение, отива в Народното събрание. Управителят дори не знае, че за да се направи една такава актуализация, трябва да се актуализира целият държавен бюджет. Парламентът ще вземе решение, аз не мога да го уволня, аз само казвам, че му искам оставката. Това е. Най-много това мога да направя, каза още здравният министър. 

 

От БСП обявиха, че върху проф. Плочев се оказва натиск. Дори се обърнаха към президента Румен Радев  - НСО да прецени степента на опасност и ако трябва, да се назначи охрана на управителя на касата.

 

Във връзка с поисканата от министъра на здравеопазването оставка на управителя на НЗОК, от касата репликираха, че той няма правомощия за това.

 

От фонда поясняват, че с множество писма от 2015 г. и последно такова от 2 февруари тази година НЗОК е уведомявала многократно Министерството на здравеопазването за задълженията на страната ни към държави-членки на ЕС за проведено лечение на българи.

 

В писмото си от началото на февруари проф. Плочев е уведомил министър Кирил Ананиев и заместник-министър Жени Начева за задълженията на България, които НЗОК администрира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на ЕС и които възлизат общо на 271 358 066,67 лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 138 187,79 лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лв.

 

Държавите-членки разполагат с 18-месечен срок от получаване на исковете, за да възстановят разходите към осигурителните институции на другите държави-членки за предоставено и авансово заплатено от тях лечение на чужди здравноосигурени лица в лечебните заведения на тяхна територия. След тази дата започват да се начисляват лихви за просрочие и се създават условия за започване на наказателни процедури към съответната държава-длъжник. Към 31.01.2018 г. просрочените задължения на НЗОК към здравните фондове в другите държави членки възлизат на 133 571 232,07 лв., уточняват от касата.

 

Оттам изтъкват, че писмото, със същото съдържание, което е получил министър Ананиев на 02.02.2018 г., е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на НЗОК се избира от Народното събрание.

 

И допълват, че писмото има само уведомителен характер и целта е депутатите да бъдат запознати с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение. 

 

„В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, дори и частично изпълнение на това задължение на държавата към другите държави-членки, само би подобрило имиджа на България, като коректен и сериозен партньор. Писмото няма характер на документите, с които се инициира нормативно установената актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Управителят на НЗОК знае правомощията, които има съгласно Закона за здравното осигуряване, и предложението да се обсъди възможността за прилагане на чл. 23, ал. 1, т. 9 от Закона за здравното осигуряване, а именно да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на задълженията, които произтичат от прилагането на правилата за координация на системите за социална сигурност, не представлява процедурата за актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.“, поясняват от НЗОК.

 

От осигурителния фонд припомнят, че предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание при определени условия: при влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер; влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на Надзорния съвет или извършване, или допускане на извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване; обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител за срок, по-дълъг от три месеца;  подаване на оставка; смърт.

 

Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в основанията за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК. Още повече, министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал избора на управител на НЗОК да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт“, допълват от касата.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Анонимен
16 фев 2018 14:44

Ако не беше трагично и скандално, щеше да е смешно. Ананиев се държи като шеф на Плочев  и реве, че са го прескочили (не че реално не е такъв...). Да пропимним, че управител на НЗОК се назначава от Парламента, а не от МЗ. Плочев пък подписва важни документи без да гледа и вика ама не съм аз. Явнпо голям страх го тресе да не му изгори мястото. Циркът е пълен!!!