Публикация

Болестта има послание към нас - важно е да разберем какво се опитва да ни каже тя

Болестта има послание към нас -  важно е да разберем какво се опитва да ни каже тя

Хроничните болести носят послание на здравето ни към нас


Успехът от представянето на „Най-добрият лекар си ти“ открихме в усмивките на присъстващите на официалната премиера на книгата. Авторът - д-р Ани Димитрова, разказа интересни и полезни факти и даде много здравни съвети на своите гости в книжарница Ciela в гр. Русе на 1 февруари. Споделяме с вас разговора на д-р Димитрова  с Галя Савова, Радио Русе.

 

 

Кое може да накара един лекар да се обърне към алтернативната медицина, която Вашите колеги донякъде отричат, и тази, която касае менталното здраве, психоенергийната медицина? Доколкото разбирам, това е заложено във Вашата първа книга.

 

Да, така е! И както най-често се случва, аз трябваше първо да мина през собственото си страдание, за да мога да стигна до този тип медицина. Повече от 20 години имах болка в кръста, която почти ме беше обездвижила. Не можех да ходя пеш, не можех да спортувам, качих килограми... Чувствах се ужасно! Може би 10-12 години от моя живот бяха подчинени на борбата ми с тази болка. В началото естествено всичко започна като борба, след това на базата на проба-грешка и добиване на опит установих, че въпросът не е в това да се борим, а да приемем болестта и да разберем какво се опитва да ни каже тя.

Аз смятам, че хроничните болести, продължаващи толкова години, имат някакво послание към нас.

 

И все пак насочи ли Ви някой към това, какъв беше първият Ви сблъсък с този вид медицина?

 

Не, аз просто съм търсещ човек и реших, че не искам да се лекувам чрез медикаменти, защото моята майка имаше подобен проблем. След редица лекарства и операции в крайна сметка тя не се справи с болката – тя присъстваше непрекъснато или се изместваше в друг крайник или в друга става. Не исках да повторя нейния път. Първоначално започнах с нещо просто – движения. Започнах да посещавам фитнес, което не се оказа толкова удачно, след това преминах през йога, дишане чрез йога... и в един момент се записах като студент към Американския институт за интегративно хранене със седалище в Ню Йорк. Обучението ми беше онлайн. Там получих диплома като здравен консултант. На това място всъщност се запознах и с много хора като мен, които за себе си са успели да постигнат здравните резултати, към които са се стремели. И като продължение на този път към здравето се появи желанието ми да го споделя с всички около мен.

 

 

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ОНЛАЙН С 15% ОТСТЪПКА >>> 

 

 

В книгата си посочвате седем стъпки към здравето и живота, който искаме. Как сте успели да ги обобщите?

 

Ще направя първо един анонс, че тези седем стъпки са всъщност моите седем стъпки. Докато вървях по пътя към промяната, аз изпробвах много методи, но когато се освободих изцяло от болката и се обърнах назад, успях да видя това, което на практика ме доведе до резултата, който искам. Моите седем стъпки започват от хранителните ни навици – изключително важна стъпка. Следва менталната ни нагласа – това, за което си мислим, отношението ни към проблема и към нас самите. След това - дишането. Ние често не обръщаме внимание на начина си на дишане, а той може да повлияе и върху емоциите ни. Дишането не е само автоматичен процес – то е процес, на който можем да влияем. Има хора, които могат да задържат дъх до половин час, колкото и невъзможно да звучи. Това се постига с упражнения. Добрата новина е, че когато практикуваме определена техника на дишане, можем да повлияем на начина, по който се чувстваме. Не става въпрос само за кислорода, който обогатява клетките и тъканите ни. Идва ред на водата, която пием. Напоследък доста се говори за това, че водата е и носител на информация. Много е важно каква вода пием, за да може нашият организъм да се прочиства от токсините и от метаболитните продукти.

Освен това са много важни емоционалните травми, които ние всички носим. Те най-често произлизат от детството, разбира се - различни са при различните хора, но на практика живеят в подсъзнанието ни и програмират целия ни живот.

 

Българинът не се доверява на психолози и психотерапевти, а само те могат да помогнат на съзнанието ни, когато имаме емоционален проблем. Трудно е човек да се справи сам. Това не означава ли, че трябва да потърсим и такъв тип помощ?

 

Съгласна съм, че е трудно. За съжаление точно този тип болести ни карат да търсим помощ. Никой, който живее добре, няма да започне да търси помощ, защото тя просто не му е нужна. Но дори когато човек има здравословни проблеми, ако не ги отчита като такива, той се чувства добре.


 

 

Вие създавате свой блог, там започвате да правите здравни консултации. Кои са техниките, с които помагате на своите клиенти?

 

Аз създадох практика за работа като здравен консултант на базата на обучението ми към Американския институт за интегративно хранене. Към клиентите си прилагам всяка една от седемте стъпки в зависимост от това, в коя област точно има най-голяма нужда. Има хора, при които храненето е добре регулирано, но имат емоционални натрупвания или менталната им нагласа не е подходяща. Започваме оттам, където е най-големият проблем. Естествено, след предварителен анализ. Използвам предимно енергийни практики, защото за мен човешкият организъм е освен сбор от клетки, също енергийна система. И ако има блокажи, ако човешката енергия не се движи хармонично по енергийните канали, е логично да се развият болести в органите и на тези места, където са се получили блокажите.

 

 

 

Вярвайки в това, което казвате, ми прави впечатление, че все повече хора се обръщат към психоенергийната медицина и започват да вярват, че не сме изолирани от Вселената, че ние самите сме енергия и трябва тази наша енергия да е достатъчно добра, за да сме в синхрон със заобикалящия ни свят. С какво конкретно ще помогне на читателя книгата „Най-добрият лекар си ти“?

 

Аз съм далеч от мисълта, че само четенето на книга ще помогне. Непрекъснато се срещам с хора, които са изчели редица книги и знаят много.

Но ако не прилагаме на практика това, което знаем, в собствения си живот, за да получим някаква промяна, нямаме резултат.

Идеята ми за книгата не беше толкова да е източник на информация, колкото практически наръчник, с помощта на който хората да могат да приложат първоначалните стъпки към промяна в собствения си живот. В книгата има приложени линкове към видеа, които демонстрират енергийна гимнастика, дихателни практики, които и аз упражнявам, както и линкове с таблици, където читателите могат да попълнят собствените си мисли и така да стигнат до извода какво ги спира. Защото често проблемът е, че ние просто не се замисляме за това. Когато се появи болестта и когато дълго време се борим с нея, се обръщаме в тази посока – ежедневието ни кара да пренебрегнем същината на проблема.

 

Коментари