Публикация

Холтер мониторът казва дали сърцето получава достатъчно кислород

Кардиологът от МБАЛ "Медлайн" в Пловдив д-р Анна Карафилоска обяснява ползите от изследването


Д-р Анна Карафилоска е кардиолог в МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив. Разговаряме с нея по повод редица запитвания на пациенти с учестен пулс през студените месеци, на които е предложено поставянето на холтер. Лекарката пояснява какво представлява изследването и каква информация дава на специалиста.

 

- Д-р Карафилоска, кога се поставя холтер ЕКГ?

- Холтер мониторът (или само холтер по името на създателя си д-р Норман Дж. Холтер) е преносим медицински апарат за продължително мониториране на електрическата дейност на сърцето за период от 24 часа или повече. Може да ви бъде препоръчано поставянето на холтер, ако имате бавен, бърз или неравномерен пулс. Записът се използва  за оценка необходимостта от започване на лечение и ефекта от провежданата до този момент антиритъмна терапия. При пациенти, с поставен пейсмейкър и оплаквания като отпадналост, замаяност, световъртеж, холтерът се използва за проверка работата на пейсмейкъра. Резултатът от записа служи за преценка необходимостта от допълнителни изследвания, промяна на прилаганите медикаменти или поставяне на постоянен кардиостимулатор (пейсмейкър).

- За какво информира лекаря холтер мониторът?

- Какви ритъмни нарушения ви причиняват умора,  замаяност, сърцебиене, „прескачане на сърцето”. Подходящи ли са за вас предписаните антиритъмни лекарства. Дали сърцето получава достатъчно кислород, за да отговори на нуждите си. Имате ли нужда от смяна на терапевтичното поведение.

- Бихте ли описали какво представлява процедурата?

- Върху кожата на пациента се поставят лепенки, които с тънки кабелчета се свързват със записващото устройство. То се поставя в специална чантичка, която се носи на врата или около кръста.

- Необходима ли е някаква специална подготовка, преди поставянето на устройството?

- Не, но е добре пациентът да носи удобни и широки дрехи. При мъжете с по-изразено окосмяване, се налага обръсване на няколко малки зони на гърдите, за да могат да се залепят добре електродите.

- Крие ли риск изследването?

- Поставянето на холтер ЕКГ не крие никакви рискове за здравето, процедурата е  безболезнена. Възможно е леко раздразнение на кожата на мястото на поставяне на електродните лепенки.

-Какво е важно да се знае по време на наблюдението?

- Холтер ЕКГ устройството се уврежда при намокряне, затова не се къпете и не плувайте по време на процедурата. Не си правете рентгенова снимка, стойте далеч от високо волтажни устройства, метални детектори и големи магнити. По време на носене на холтера извършвайте обичайната си физическа активност, като е препоръчително да водите дневник, в който да вписвате оплакванията си и точен час, в който са възникнали.

- Бихте ли казали какво е продължителността и какви са резултатите от процедурата?

- Устройството се сваля 24 часа след поставянето му, картата с памет от холтера се поставя в компютър и записът се разглежда от кардиолога, изискал изследването.

 

 

Коментари