Публикация

Пловдив се размина с грипна епидемия, но заразените преболедуваха тежко

Според началника на инфекциозна клиника в УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Марияна Стойчева болестта започвала като гръм от ясно небе


Изключително тежко понесоха тази година пловдивчани грипния вирус, боледуваха тежко, макар в нашия регион заболеваемостта да не беше много висока, заяви проф. д-р Марияна Стойчева, началник на инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Георги“. Тя изрази надежда, че в Пловдив и областта може да се разминем с епидемията, след като от Националния център по заразни и паразитни болести обявиха, че засега е отминал само пикът на грипната вълна.

Според проф. Стойчева причината за тежкото протичане на заболяването е във вида грипен вирус, който циркулира. Тази зима той е от тип В, към който хората нямат имунитет, защото  отдавна не е циркулирал в нашите географски ширини. Болестта протичаше с много силна отпадналост, до пълна фрустрация, започваше много остро с висока температура – 39-40 градуса и втрисане, с болки в мускулите и ставите, силно главоболие. Типично за грипа – той се стоварваше изневиделица, като гръм от ясно небе, внезапно поразяваше хората. Повечето пациенти казваха дори и минутата, в която са били поразени от инфекцията.  Заради тежката интоксикация болните от грип сами се преценяват като тежко болни, които трябва да си останат на легло, защото не са в състояние да ходят на работа или на училище. Кашлицата се появява малко по-късно.

Ако няма усложнения, грипът преминава за 5-7 дни, толкова трае и температурата. За съжаление обаче този вирус много бързо срутва имунитета и ако пациентът е имал контролирани хронични болести – диабет, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, сърдечни, ги извежда от този контрол и всички те се обострят, което довежда до нарастване на смъртните случаи.

Най-честите усложнения са на респираторната система, а най-тежките на нервната, посочи проф. Стойчева. Грипните пневмонии се появяват още в началото на болестта. Трудно се повлияват от медикаменти, протичат с дихателна недостатъчност, а това е причината за фаталния изход.  Освен пневмонии значителен брой хора са лекувани за бронхит, а децата - за ларингит.

Бактериалните инфекции са другата голяма група усложнения. Тъй като грипният вирус нарушава целостта на лигавиците, те стават входна врата за различни бактериални агенти, които предизвикват вторични инфекции след грипа. Много от тези пациенти споделят с лекарите, че при тях болестта протекла на 2 фази  – температурата уж спаднала след 6-7 дни, но след това отново се повишала.  

Най-тежките усложнения са на нервната система. Пациенти с такива усложнения продължават да пълнят леглата в пловдивската инфекциозна клиника. „Когато е засегната централната, пациентите страдат от менингити и енцефалити, които протичат с гърчове, с промени в съзнанието, кома и със сериозна прогноза. При засягане на периферната нервна система се получават парези, парализи, невропатии. Може да бъде засегната и вегетативната нервна система с обилни изпотявания, засилен глад“, обясни проф. Стойчева.

Тя коментира, че у нас профилактичните мерки се подценяват, след като ваксината се ползва от минимален процент от населението – едва 3. Това е абсолютно недостатъчно, защото само при покритие от 90% може да се очаква някакъв ефект. Ваксината не е жива, при нея няма странични ефекти, хората няма от какво да се страхуват. Тя е редно да се поставя още през октомври и то ежегодно, защото включва щамовете за сезона. Не може да се имунизираме сега и да очакваме, че ваксината ще ни пази 3 години, както си мислят някои хора. А дори човек да заболее, ако е ваксиниран, при него грипът ще протече много по-леко.

Когато заболее човек в никакъв случай не бива да допуска самолечение, защото е изключително рисково. Недопустима е да подценява симптомите и да си казва: „Имам температура, но тя ще ми мине“. Прегледът от лекар е задължителен, за да постави диагноза и да назначи лечение.

Началникът на инфекциозна клиника за пореден път предупреди, че пиенето на парацетамол е вредно за черния дроб, а грипът се лекува единствено с противовирусните препарати тамифлу и реленца. 

Коментари