Публикация

Проф. Плочев: Няма да подам оставка

Проф. Плочев: Няма да подам оставка

Обвинения, че здравната каса се управлява порочно


Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил.
Това заяви проф. Камен Плочев, управител на Националната здравнноосигурителна каса, пред bTV.

 

Той вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от здравната каса към чужбина. Проф. Плочев бе категоричен, че министър-председателят не му е поискал оставката.

 

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев публично поиска проф. Плочев да се оттегли от поста си. Причината - управителят на касата поискал актуализация на бюджета заради задължения към чужди фондове в размер на 271 млн. лева, без да се допита до Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

 

Проф. Плочев е категоричен, че е уведомил МЗ за намеренията си. И информира, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря, разказа управителят на НЗОК.

 

В предаването „Тази сутрин“ беше и депутатът от БСП Славчо Велков в качеството си на личен приятел на проф. Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

 

„Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още депутатът.

 

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

 

„Истината е, че там се бързаше, докато се върне премиерът (бел. ред. - той е в Мюнхен), тази оставка да бъде оформена и да кажат - ето бе, той сам си подаде оставката”, смята Славчо Велков.

 

По думите му главната фигура, която движи това, е Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

 

„Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се дотам, че ми докара един човек и ми каза: „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек”. Аз онемях”, разказа проф. Камен Плочев.

 

Той допълни, че Жени Начева самоволно викала хора в кабинета си, „взимала цифри, правят се в здравното министерство, а не в здравната каса”.

Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне, категоричен е проф. Плочев.

 

Скандалът от последните дни в НЗОК беше коментиран от проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“, в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

Той подчерта, че няма опасност страни от ЕС да откажат лечение на български пациенти, защото има споразумение с фондовете. 

 

 „Дължим най-много пари на Германия, Франция и Италия и по-малко – на Австрия и на Белгия. Този проблем не е от вчера, този проблем е от много отдавна”, изтъкна проф. Начев.

 

Той отбеляза, че всеки човек, който има малко управленски опит, знае, че не е възможно да се говори за актуализация на бюджет през февруари.  

Проф. Плочев трябва да постави въпроса, защото той трябва да има решение. Този въпрос обаче трябва да бъде решен чрез съгласуване между Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.  
В Закона за здравното осигуряване е записано, че със средства от държавния бюджет има възможност за целево финансиране на НЗОК по въпросите на европейските координации. Става дума точно за финансиране на лечение на български граждани в чужбина. За да стане целево финансиране, първо министърът на финансите трябва да каже какви са условията в момента в бюджета, има ли преизпълнение, какъв е резервът, може ли да се отделят средства, обясни той.

Проф. Начев бе категоричен, че без координиране между посочените институции няма как да стане желаната актуализация.

 

 „Хубаво е направил Камен Плочев, че е поставил този въпрос, не е хубаво, че волю-неволю превръща един финансово-административен въпрос в политически”, коментира директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина”.

 

Той поясни, че има споразумение, което разсрочвало задълженията, които не са платени повече от 18 месеца. 

 

„Имаме спогодба. На дете му беше отказано първоначално лечение в Германия. След контакт на посланика в Берлин, с външното министерство обаче беше разбрано, че има такова споразумение, и детето беше прието и лекувано. Нека да не плашим гражданите на България, че ще им бъде отказано лечение“, подчерта проф. Генчо Начев.

 

И отрече да е спрян достъпът до лечение на българи във Виена, само че трябвало да се плати предварително.

 

„Нормално е да има недоверие към някой, който не плаща. Проблем има, но са направени стъпки по решаването му“, допълни проф. Начев.

 

Вчера пък бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров отправи тежки критики срещу начина, по който се управляват парите за здраве. Той коментира, че сътресенията ще продължават, докато институцията е независима само на хартия. 

 

„В момента има тотална намеса в оперативното управление на касата в лицето на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет“, обяви бившият подуправител на НЗОК.

 

По думите му тя кадрува в касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. „Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения”, подчерта д-р Петров.

 

В същото време той обясни, че проф. Плочев не е подходящ за поста управител на касата, тъй като нищо не разбирал от здравно осигуряване. „Изумен съм, че изискванията за управител на касата са по-ниски от тези за директор на районна каса“, изтъкна д-р Петров. Още през декември той посъветвал управителя да се оттегли, за да спести проблеми на себе си и на НЗОК. 

 

„Плочев не вижда какво става, какво му дават да подписва. Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх. Дали ще си подаде оставката, или не, не мога да кажа. Може да реши да стои и скандалът да се задълбочи“, прогнозира бившият подуправител. 

 

По въпроса с дълговете на НЗОК към чуждестранни здравни каси д-р Петров посочи, че парите е трябвало да бъдат предвидени още през октомври при подготовката на бюджета. Според него това са леснопредвидими разходи, тъй като се плащат след 18 месеца, т.е. към юни миналата година е било ясно какво трябва да се плаща през цялата 2018 г. 

Въпросът е защо Жени Начева, която е финансист, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзора на НЗОК, не е предвидила тези плащания в бюджета на касата. Не само тази година, а и предишни години са трупани подобни дефицити, коментира д-р Петров. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари