Публикация

Вредно или полезно е кафето

Вредно или полезно е кафето

Каква е допустимата дневна доза и на какво се дължи пристрастяването към кафето


Спорът за вредите и ползите от кафето датира много отдавна и то не само сред обикновените хора, а сред медицинските специалисти.  

Известно е, че съдържащият се в ободрителната напитка кофеин стимулира не само главния мозък, а и цялата централна нервна система. Това е причината след само една чаша силно кафе да изчезнат сънливостта, апатията и отпуснатостта. Подобрява се и дейността на сетивата – зрението, слуха и обонянието. Хората по-лесно помнят, преработват информацията и раждат нови идеи.

В кафето се съдържат и

киселини, ароматни съединения, както и вещества, на които дължи цвета и вкуса си.  В зависимост от това как се изпичат зърната и как се приготвя кафето зависи как тези вещества ще бъдат дистрибутирани в организма на човека. . С действието на тези съпътстващи вещества е свързано и благотворното влияние на кафето върху стомашно-чревния тракт. То активира отделянето на стомашен сок, като действието му е равносилно на това на месен бульон. Ако сле обилен обяд или закуска, изпиете чаша кафе, след 20-30 минути киселинността в стомаха ви ще достигне своя максимум, храносмилането и усвояването на храната ще се ускорят и ще станат по-ефективни. Кафето обаче не се препоръчва на хора с язва или гастрит. Ако все пак не могат без любимата напитка, препоръчва се да долавят прясно мляко или сметана.

 

Пиенето на чай и кафе предпазва от ....

 

Изследванията върху ползите от кафето продължават и съвсем наскоро беше доказано, че то намалява риска от появата на рак на стомаха.

Кафето обаче не бива да се употребява от хора с лесно възбудима нервна система. Кофеинът свива кръвоносните съдове, затова не се препоръчва и при хипертония и сърдечносъдови проблеми.

Колко кафе трябва да пием

Последни изследвания установиха, че полезната доза е три чаши силно кафе на ден. С важното уточнение - че това важи само за натурално кафе. Разтворимото обикновено се прави от по-некачествени и евтини сортове.

Американски учени доказаха, че пристрастяването към кафето е на психическа, а не на химическа основа. Хората, които са свикнали да започват деня с чаша от ароматната и ободряваща напитка, не бива да се притесняват, тя е напълно безобидна, стига да спазват мярката.

 

 

източник: jivotatdnes.bg

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Полезно е разбира се

Още един мит за кафето е че предизвиква безсъние. Спокойно си пийте по чаша силно ароматно кафе след вечеря. Ще заспите толкова бързо колкото и без нея. И никога не приписвайте на кафето проблемите си със съня. Инсомнията няма нищо общо с кофеина!

Елеана Симова
19 фев 2018 14:57

Аз доскоро пиех вечер кафе, но моето джи пи ми каза да не го правя, а то нито ми пречеше на съня, нито че правеше превъзбудена. Също така ми прави впечатление, че в редките случаи, когато пия кафе от типа на нес, след това стомахът ми не е добре. Имам познати, които изцяло спряха кафето, защото мислят, че е вредно и дори, че предизвиква инфаркт.

Тихомир Ушев
19 фев 2018 14:01

Поредно доказателство за древногръцката максима, че всичко е в мярата...