Публикация

Някои от лечебните средства през Античността и Средновековието и начини за тяхното приготвяне

Какви лечебни средства са използвали през Античността и Средновековието и как са ги приготвяли.


       През Античността и Средновековието във фармацията използват различни растения, билки, подправки, минерали и органични вещества, както и неорганични съставки.

       Древните траки се славят като вещи лечители. Изобилни са сведенията за растения, употребявани от тях. Теофраст споменава, че са използвани както лечебни, така и отровни растения. За отровните растения той казва: „Между сладките билки има и смъртоносни...“. Повечето от тях, употребявани в малки количестава, са лечебни. Бръшлянът (Hedera)и черният кукуряк(Helleborus niger) в малки дози действат добре при кашлица. Дивата тиква (Brioniaalba) е също силно отровна, но отвара от нея действа диуретично, употребява се срещу епилепсия и парализа. Като мощно средство за прочистване на кръвта използват копривата.

       Много от лечебните растения  са прилагани като упойка. Целз дава данни за обезболяващи средства срещу главоболие (Оpium). Предполага се, че по българските земи макът (Papaver)е използван като упойващо срeдство, както мандрагората(Mandragora) и конопът (Canabissativa).

 

Начини за приготвянето на лекраства

       Лекарствените препарати са под формата на отвари (чайове), тинктури (на основата на спирт), маджуни, компреси, бани, поливки, прахове и мехлеми. Наборът от инстументи за приготвянето на лекарства включва железни, каменни и дървени чукала и хавани за раздробяване, счукване и стриване на твърди съставки. Дозата на лекарствата не се определя с голяма точност, обикновено се изчислява в шепи или драмове (турска мерна единица, равна на 3.1 грам).

Коментари

Петър Краев
19 фев 2018 16:55

А сега само химия...