Публикация

Съхранение на медикаменти през Античността и Средновековието. Фармацевтични инстументи.

Начини на съхранение на медикаменти през Античността и Средновековието и какви фармацевтични инструменти са използвали тогава.


Съхранение на медикамети     

       

        Медикаментите се съхранявали в кутии с отделения, както и вкожени или платнени торбички, или в кръгли бронзови кутии. Съдове за съхранение на лекарства са изработени от различен материал – метал, керамика, стъкло, кост и камък.

        Металните съдове могат да са с различна форма, големина и функция. Големите с тясно гърло се използват предимно за съхранение на течни лекарства. Маслото, използвано с медицинска функция, вероятно е съхранявано в ампули или сферични бронзови съдове. По-ниските кутии са за съхранение на прахообразни медикаменти. Съдовете за смесване на лекраства са по-плитки, но и по-широки. Могат също да са снабдени с капак.

         В могилата на Караново са открити 23 таблетки (датировка) в различни цветове, с различно съдържание на цинк, олово и желязо. Тези хапчета са открити в бронзова кутия, но имало и следи от кожа. Вероятно са  съхранявани в малки кожени торбички.

 

Фармацевтични инструменти

 

         В Античността и Средновековието използват различни фармацевтични инструменти: сонда-шпатула за разбъркване на мехлеми и разнасяне на лекарства върху рани,мерителни лъжички със сърцевидна и овална форма, плочки за разтриване на лекарства, везни. За мазане се използвало птиче перо или клечка, навита с памук. Често  вместо с инструмент или заедно с него действат с пръсти и ръце за някои манипулации.

 

        Вендузата е един много популярен инстумент, тъй като изсмукването на кръв като медицинска процедура е практикувано от древни времена.Според античното мислене в болната част се концентрира т.нар. „лоша пневма“, която се нуждае от разсейване. Вендузите са ги изработвали от месинг, бронз, сребро, рог, стъкло. В България е открита  вендуза с камбановидна форма.

 

Коментари