Публикация

Светци лечители. Манастирите в България като лечебни центрове

Става дума за светците лечители безсребърници и за популярния култ към Св. Козма и Дамян в България и към св. Харалампий като пазител срещу чумата. Във втората част на текста е представена накратко интересна информация за Бачковския вманастир като лечебен център.


     Светци лечители 

        

        Светците лечители безсребърници са изобразявани със следните характерни атрибути: медицинско сандъче (или торбичка) в едната ръка и хирургически инструменти в другата ръка (скалпел, ланцета, лигула, лъжичка, нож, кука). В България най-разспространен е култът към св. Козма и Дамян и св. Панталеймон.

        Култът към св. Харалампий - чумника (името му означава "сияещ от радост и светлина") се среща в българските земи през 18. и 19. век. и смисълът му е в защита и надмогване на чумата, която е била много разпространена по това време.

 

Манастирите като лечебни центрове

 

      Повечето по-големи манастири в България са и лечебни центрове. Там се лекува с вода от аязмото, с чудотворни предмети, икони или болните преспиват на място.

        В Бачковския манастир "Успение Богородично" (основан през 1083 г. от грузинеца Грирогий Бакуриани е имало болница, в която около 20 години активно е работил грузинският философ и медик Йоан Петрици (Петриционели). Той е автор на средновековния труд "Практика Петричели".

Коментари