Публикация

Кирил Ананиев: Няма законова пречка да поискам оставката на шефа на НЗОК

Кирил Ананиев: Няма законова пречка да поискам оставката на шефа на НЗОК

Според здравния министър проф. Камен Плочев е попаднал в капан


Категорично заявявам, че нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение лечението на българските граждани.
Това посочи здравният министър Кирил Ананиев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия, цитиран от ресорното ведомство.

 

В края на миналата седмица министър Ананиев публично поиска проф. Плочев да се оттегли от поста си. Причината – в писмо до Народното събрание управителят на касата поискал актуализация на бюджета заради задължения към чужди фондове в размер на 271 млн. лева, без, по думите на министъра, да се допита до Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

 

В сутрешния блок на Нова телевизия Кирил Ананиев показа докладната записка, с която управителят на НЗОК проф. Камен Плочев предлага проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Министърът обясни, че всичко, което проф. Плочев е предложил като необходими средства за разплащане към чуждите каси, фигурира в пълен обем в приетия закон за бюджета. 

 

Здравният министър уточни, че в протоколите от заседанията на Надзорния съвет се виждат дебатите по бюджета, но категорично липсва темата за необходимост от повишаване на средствата, предвидени за погасяване на задълженията към европейски публични фондове: „Няма да намерите едно изречение, в което да има тревога, че не можем да се разплатим с нашите европейски партньори. Проф. Плочев много добре знае защо не е поставен този въпрос“. 

 

Кирил Ананиев показа и споразуменията, подписани с Асоциацията на здравните каси в Германия и Австрия – касите, които са най-големи кредитори по отношение лечението на български граждани. Здравният министър уточни, че подписването на подобни споразумения за разсрочено плащане е практика не само за България, но и за всички европейски държави. Той беше категоричен, че българската страна коректно плаща своите задължения и няма финансови причини да бъде отказвано лечение на български пациенти.

 

По отношение на поисканата оставка на проф. Плочев, министърът заяви: „Познавам законодателството и съм наясно, че нямам право да внеса оставката в парламента, но нямам законова пречка да я поискам, тъй като министърът на здравеопазването провежда политиката в системата. Направих го по един много коректен начин, като го поканих, за да проведем честен и професионален разговор по отношение на писмото му до Народното събрание“. 

 

Кирил Ананиев посочи, че от встъпването си на поста министър на здравеопазването многократно се е срещал и е провеждал разговори с управителя на НЗОК.

 

Министърът  отново посочи аргументите си за искането на оставката на управителя на НЗОК, а като основен мотив изтъкна неспазването на процедурата по предлагане на актуализация в бюджета на здравната каса. И подчерта, че това действие е нарушение на Конституцията. 

 

Той показа писмата, които проф. Плочев е изпратил до него на 2 февруари и до парламентарно представените политически сили в Народното събрание.

В самото начало двете писма са идентични и те посочват какво е състоянието и какви са задълженията към другите здравни каси. Втората част на двете писма обаче е съвсем различна. В писмото до мен се поставя въпросът, че МЗ трябва да издължи на НЗОК 18 млн. лв. за процедури по формуляра S2 за лечение на български граждани зад граница. В писмото до НС вече се иска актуализация на бюджета на касата чрез допълнителна субсидия от 140 млн. лв. от държавния бюджет. Това означава актуализация на държавния бюджет. Единственият закон, който не може да влезе директно в Народното събрание, е именно Законът за държавния бюджет, поясни министърът.

 

271 млн. лв. са общите задължения на България към европейски публични фондове. За тази година предвидени за изплащане с бюджета на касата са 70 млн. лв., като в тях са предвидени и разсрочените плащания, коментира министърът. Той подчерта, че миналата година, след констатиране на преизпълнението на приходите, на европейските каси извънредно са преведени 2 млн. лв.

 

Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено, когато е ръководител на такава институция като НЗОК и управлява около 3,8 млрд. лв. бюджет. Според мен той се забърка в тази история без да прецени нещата. Той просто попадна в един капан, коментира още Ананиев.

 

Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на проф. Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

 

Тогава той изрече шест неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: „Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран“. Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат „картбланш“ да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал, като каза, че те са му дали това писмо и той, без да гледа, го е подписал“, разказа Кирил Ананиев. 

 

Министърът определи обвиненията за пряка намеса в дейността на касата от страна на председателя на Надзора и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева като поредно непознаване на Закона за здравното осигуряване. 

 

Той подчерта, че в закона изрично е посочена функцията на Надзорния съвет – да осъществява контрол по оперативната дейност на управителя, на рамковия договор, на НЗОК, дори и на регионалните здравноосигурителни каси: „Решенията в НЗОК се взимат от Надзорния съвет, така че зам.-министър Начева има право да прави това, създавайки ред, дисциплина и професионално отношение между работещите в касата“.

 

Министърът коментира и предстоящото подписване на новия рамков договор.

 

„Национален рамков договор, какъвто сме подготвили тази година и който, надявам се, в най-скоро време ще бъде подписан, не е имало. Той е добър както за изпълнителите на медицински дейности, така и за пациентите – създават се условия за по-качествена работа на лекарите и за по-ефективно лечение на българските граждани“, допълни Кирил Ананиев.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари