Публикация

Как да постим, без да вредим на здравето си

7 правила, които да спазвате, за да не ви навредят постите


Най-продължителният пост – Великият (Великденски), е разположен след множеството зимни празници  и непосредствено преди започването на активната земеделска работа през пролетта. Всъщност с оглед на съвременната динамика, Великденският пост се явява като пречистване на организма от натрупаните токсини и периодът между зимата и лятото есъвсем подходящ.  Трябва да се има предвид, че постенето дори от гледна точка на православната църква, е акт преди всичко насочен към душата. Що се отнася до телесното пречистване, трябва да се вземе предвид здравословното състояние и след това да се преминава към драстичен режим. 

Кои хора не трябва да постят

7 правила, които да спазвате, за да не ви навредят постите

☑ Преди да започнете да спазвате пост - консултирайте се с лекар, особено, ако имате Преди диета или пост, се консултирайте с лекарздравословни проблеми. Той ще прецени какъв е здравословния ви статус и ще ви посъветва как и колко време да спазвате пост.

☑ Пийте повече вода и като цяло течности, но не газиране. Препоръчителното количество е 30 мл на 1 кг тегло. Количеството течности също трябва да бъде консултирана със специалист, защото има заболявания, при които високите дози  не са препоръчителни.

☑ Хранете се редовно и не по-рядко от три пъти на ден. Добре е да имате изготвен хранителен режим, който отговаря на поста, но и на здравословноти ви състояние, както и на спецификата на организма ви.

☑ Приемайте достатъчно количество белтъчини, мазнини, витамини и микроелементи

Постенето трябва да започне постепенно с поетапно изключване на продуктите от менюто, в противе случай ще поставите организма си в състояние на стрес

☑ Захранването след поста също трябва да бъде постепенно. Имайте предвид, че стомашните проблеми се обострят след диета или пост

☑ Ако почувствате дискомфорт, обърнете се веднага към лекар. Помнете, че целта на поста не е на всяка цена да се ограничите в храненето.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Хубав текст за телесната страна на поста. Не трябва обаче да забравяме че основното в поста не е хранителният режим. Той е по-строг за монасите отколкото за миряните, но за всички започващи това начинание най-важно е да се спазва душевната стража.

Благодаря за информацията