Публикация

Недостиг на лекари в ЦСМП-Кюстендил

Недостиг на лекари в ЦСМП-Кюстендил

А желаещи няма. Спешните екипи обслужват 182 населени места


Недостиг на лекари в Центъра за спешна медицинска помощ в Кюстендил. Редовно се дават допълнително дежурства, за да бъдат обслужени всички пациенти, информира bTV.

 

В центъра се приемат средно на ден между 50 и 60 сигнала, а около 30-40 души търсят помощ на място. За да се работи нормално, са необходими още 10 медици.

 

А желаещи няма, защото работата не е привлекателна. 

Техният труд е рисков, подложен е на агресия. Те са сами, вземат самостоятелни решения в зони, където не е ясно, отивайки на работа, на един адрес какво ще намериш. Може да срещнеш например наркоман с брадва – имахме такъв случай, заяви директорът на ЦСМП-Кюстендил д-р Анелия Георгиева.

 

Тя посочи, че се работи с постоянен брой екипи, а липсващите места се запълват с допълнителни дежурства. Редуването на смените обаче се спазва стриктно, за да не се стига до 24-часови смени и натоварване на хората. „Районът ни е планински и трудно се стига до някои места. Обслужваме 182 населени места. По границите имаме и прегледи за влезлите нелегално в страната”, коментира д-р Георгиева.

 

Камелия Васева работи като фелдшер от 38 години. Казва, че професията на фелдшерите е недооценена. Повечето работещи пък са в предпенсионна възраст.

 

„Те се крият, никъде не се споменава за тях, те са гръбнакът и те извършват 80% от дейността в спешните центрове. Възрастта на колегите е между 50 и 60 години, аз не знам, не се мисли в министерство, в здравни комисии за продължение на тая професия”, посочи тя.

 

Автопаркът пък е остарял и опасен. През изминалата нощ колегите на Камелия са посетили 17 адреса. Това е нормално дежурство, но има и такива с двойно повече посещения. 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари