Публикация

Грипът не показва активност веднага след заразяване

Тази зима у нас циркулира щамът „Хонконг“, който се лекува с противовирусни препарати


Грипът е тежко заболяване на целия организъм, което идва внезапно. Пораженията от грипния вирус могат да бъдат много сериозни и затова лечението трябва да започне своевременно. През зимата на 2018 г. в Европа циркулира щамът A (H3N2) - Хонконг, а изненадващо активен този сезон е вирус В – Ямагата.


Заразяването най-често става по въздушно-капков път. Болният разпръсква заразен секрет, който може да попадне директно в дихателните пътища на здрави хора. Капчиците могат да попаднат директно в устата, носа и очите на стоящите наблизо. С вируса могат да бъдат заразени и различни повърхности, като при допир инфекцията може да се предаде на здрав човек. Затова и един от най-важните съвети за предпазване от грипа е да измиваме ръцете си със сапун или да използваме антибактериален гел и дезинфекционни кърпички.

 

След като попадне в човешкото тяло, грипният вирус не показва веднага активност и има период на инкубация. За съжаление, няма как човек да разбере, че е заразен докато не се появят първите симптоми. А те се появяват внезапно и с пълна сила. Важно е болният да потърси лекарска помощ през първите 48 часа, за да може да бъде поставена правилната диагноза и да бъде назначено специфично за грипа лечение. Най-характерните симптоми на грипа са:

  • Много висока температура, която в някои случаи стига дори до 39-40 градуса;
  • Болки във всички мускули и стави;
  • Главоболие;
  • Болки в гърлото, които после преминават в неприятна кашлица;
  • Силна отпадналост.

Лекарите съветват пациентите да не започват самолечение. Употребата на така популярните природни рецепти често нямат добър ефект. Терапията не бива да започва с антибиотици, защото вирусите са нечувствителни към тях. Антибиотик може да се приложи едва, когато е налице бактериална инфекция, резултат от усложненията на грипа

 

  • Лечението започва с противовирусни препарати, които са две групи:
    М2-блокери
  • Невраминидазни инхибитори

В нашата страна има натрупан голям клиничен опит с римантадин хидрохлорид. Той е ефективен срещу грип тип А, какъвто е Хонконг.  Лечението с противовирусните средства  трябва да започне през първите два дни от появата на симптомите. Ефектът им е по-силен, ако приемът започне през този период. Обикновено продължителността на терапевтичния курс на 5 дни. Препаратите, съдържащи римантадин хидрохлорид, може да се използват и за профилактика – по една доза дневно в продължение на 30 дни. 

Коментари