Публикация

От печата: Български пенсионери масово се лекували в Германия

От печата: Български пенсионери масово се лекували в Германия

Задълженията ни към тамошни клиники са в размер на 128 млн. лв.


Германия се е оплакала на българските власти, че значителен брой български пенсионери се лекуват в тамошни клиники, при това голяма част от тях са в последен стадий на болестта, пише в. „Сега“.

 

Изданието изтъква, че в Германия живеят приблизително толкова българи, колкото и в Испания, но задълженията към първата страна са в размер на 128 млн. лв., докато към втората - 23.1 млн. лв. На френски клиники дължим 38 млн. лв., а на австрийски - 22 млн. лева.

 

Тези детайли излязоха наяве около скандала с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и дълговете към европейски клиники, които са над 270 млн. лв., коментира всекидневникът.

 

От публикацията начуаваме, че оплакването на Германия е известно поне от миналата есен – това ставало ясно от стенограма на заседание на Надзорния съвет на здравната каса от 13 септември 2017 г. За него разказва представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в надзора на НЗОК Боян Бойчев, който е присъствал на разговорите с германските каси м.г. 

 

В понеделник управителят на касата проф. Камен Плочев хвърли бомбата, че премиерът му разкрил, че проблемът не е да платим парите, а „да пресечем източване на касата от български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, за да ги лекуват като спешни“, отбелязва още изданието.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари