Публикация

Болките в корема при деца - от болест или стрес

Болките в корема при деца - от болест или стрес

Вторична алергия към храните или към различните подобрители в храните може да се породи след остра чревна инфекция


Д-р Пенка Янева e началник на Отделението по гастроентерология в Специализираната детска болница в София “Проф. Иван Митев”. 

 

Д-р Янева, децата често се оплакват от болка в корема. Какво би могло да се крие зад този симптом?

Много от децата се оплакват от коремни болки. Рецидивиращата коремна болка се повтаря повече от три месеца от време на време и продължава няколко минути, без да има някакво сериозно отражение върху състоянието на детето. В лигавицата на стомашно- чревния тракт се намират  около 80% от имунокомпетентните клетки на организма, които го  защитават от патогенни микроорганизми и хранителни алергени. Затова винаги трябва да се обръща внимание на оплаквания, свързани със стомаха и чревния тракт.

В голяма част от случайте до 90-95% това са функционални коремни болки, при които не се намират отклонения от физикалния статус и параклиничните изследвания , включително ендоскопия и хистология.

Според начина на протичане коремните болки са няколко типа. Част от тях са с прояви от страна на горните отдели на гастроинтестиналния тракт, болките са в горната част на корема, над пъпа. Понякога се  съпровождат с  пребледняване и гадене, дори повръщане. Детето спира да играе.  Изглежда доста сериозна болка , но трае само няколко минути. Извън периода на пристъпа няма никакви други симптоми. 

Първата работа на лекаря е да проучи дали болката не се явява преди хранене, на гладно или веднага след храненето. Подозрението е за гастрит, който се среща и в ранна детска възраст, когато е провокиран от  инфекция. В училищна възраст се срещат и хронични гастрити, които са свързани с инфекция от Хеликобактер пилори. Смята се, че фамилното предразположение е  да са наследили клетъчни рецептори свързващи  тази бактерия. Тя  се задържа в стомаха, предизвиква възпаление –гастрит и след години язвена болест на дванадесетопръстника.

Ако един от родителите има гастрит или язва и детето се оплаква от коремни болки, свързани с храненето, добре е да се пусне изследване за Хеликобактер пилори.

В  част от  случаи не се открива връзка с храненето, нито с вида на храната, както и  с акта на дефекация. Няма определена закономерност или пък друга проява освен  болката. Тя продължава по няколко минути, появява се веднъж на две-три седмици или по-рядко. В останалото време детето е в добро състояние. Всичките изследвания дори при болка излизат нормални. Моят съвет е, ако родителите за първи път се сблъскат с подобно оплакване от страна на детето, да направят поне някои изследвания - пълна кръвна картина, урина и ако има диария - фекална проба. Това би ориентирало специалиста при прегледа.

Има и коремна болка, свързана с дефекацията, тоест с долните отдели на гастроинтестиналния тракт. Понякога запек и диария се редуват, или пък има само диария като израз на раздразнения колон, както и затруднена дефекация .

Какви са възможните причини?

Диария е причинена често от  вируси и патогенни микроорганизми, постинфекциозна вторична хиполактазия, хранителна алергия.  Обстипацията  се наблюдава често при деца който не приемат достатъчно плодове и зеленчуци , особенно след едногодишна възраст когато са на преходно хранене. Дори до 3-5-годишна възраст не ядат достатъчно зеленчуци и плодове. Обстипацията  може да е психогенно обусловена, като пример  махането на памперса или  привикването към гърне, постъпване в детски ясли. Когато детето е имало болка при дефекация, следващият път при позив то започва да се стиска и се получава  порочен кръг- задълбочава се затрудненото отделяне на твърдите фекаломи.

диета деца ученици

Редуването на диария и запек може ли да е симптом на хранителна непоносимост?

Разбира се, че може да има и алергия към някоя от храните, които детето приема. Възможно е след остра чревна инфекция да се породи вторична алергия към храните или към различните подобрители в храните. Това са т.нар. Е-та, които се слагат за вкус, цвят и аромат на храната, или към консервантите, които също така масово се употребяват.

Кои са най-често срещаните грешки в храненето на малките деца? Какво бихте посъветвали родителите?

Малките деца лесно развиват вкус към сладкото и соленото, не е хубаво да се прекалява. Наблюдавам обаче и обратната тенденция при младите майки, които се увличат по здравословното хранене. Някои дори напълно изключват сладкото и соленото. Умереният подход е най-добър! Ако детето не е склонно към пълнеене и няма излишни килограми, спокойно храната може да се овкуси така, че да му харесва.

Всяко дете трябва да приема достатъчно плодове и зеленчуци за добра дефекация. Млякото е добре да се намали до 400 мл дневно. Това са две чаши, не повече.

Сладките и шоколадовите неща да се намалят за сметка на прясната храна. Няма толкова значение дали тя е твърда или течна,  важно е продуктите да са пресни.

Уместни ли са веганска или безглутенова диета при най-малките?

Препоръчвам въздържане от месо само за деца, които имат проблеми с обмяната на аминокиселините. В месото има много полезни за организма вещества - протеини, витамини и  микроелементи. То е нужно на подрастващия организъм.

При деца на вегетариански режим трябва системно да се правят изследвания за нивата на витамин В12, желязото в кръвта и други микроелементи. Нужни са също и строги изчисления за диетата, какво да включва тя.

Често ли се среща лактозната непоносимост?

Смята се, че коликите при бебетата, които са на естествено кърмене  се дължат на известен дефицит на ензима лактаза, необходим за усвояване на  лактозата в майчината кърма, което води до повече газове в червата и по кашави изхождания. От всички животински млека кърмата е най-богата на лактоза.  В 100 мл кърма има 7 грама лактоза. Тя е много необходима за развитието на мозъка, миелинизация на нервите и създаването на връзки в мозъка. Коликите в тези случай могат да се овладеят с прием на ензима лактаза към кърмата. 

Обикновено бебетата понасят добре майчиното мляко. Изпражненията ми са по-кашави заради тази незрялост, но след 5-6 месечна възраст само майчиното мляко вече не е достатъчно. Ако се установят проблеми с млечните протеини, може да се приемат хидролизирани млека.

Кога болките в стомаха са израз на психически стрес?

Голяма част от болките в корема наистина може да са израз на психо-емоционално напрежение. Например в семейството има неразбирателство заради болест или  по социални причини. Понякога единият родител работи в чужбина, за да изкарва прехраната. Това дава отражение върху децата.   

Големите ученици могат да излъжат, че ги боли, за да не ходят на училище. Малките не лъжат. При тях прагът на болката е по-нисък. Може незначителни неща като подуване на червото от газове  да се предизвика  болка.

Стресът в училището също може да се проектира като болка. Майката може да зададе някои уточняващи въпроси, за да се ориентира. Когато болката е около пъпа и няма други прояви, по-често е функционална болка  от психо-емоционално естество. Ако е в горните отдели на епигастриума или в долните отдели на корема, вляво или вдясно, може да се търси някаква друга причина, заболяване на определен орган.

Какви са симптомите при апандисит?

При апендицит има силна коремна болка в десния долен квадрат, засилва се от движение. Това състояние се нарича остър корем, наблюдава се не само при апендицит, но и при инвагинация. Може да има и повръщане, някои деца не могат да отделят изпражнения или пък да са с диария. Прегледът от специалист насочва към правилната диагноза. В кръвните изследвания се откриват данни за възпаление. Апендицитът се среща по-често при децата  в предучилищна и училищна възраст. Рядко е при съвсем малки деца, но го има и при тях. В началото няма температура. Едва ако се усложни  с перитонит, се появява и температурата.

Кое провокира апендицита?

Често той се появява внезапно без предизвестие. Болката започва в долния десен квадрат на корема. Придружава се от гадене и повръщане. Симптомите се влошават при дишане и движение, затова болният предпочита да не се движи, заема принудително положение, което го облекчава.

Какво е инвагинация?

Инвагинацията означава вмъкване на едно черво  в друго. Тя може да се появи при засилена перисталтика от  хранителна алергия и  инфекциозни ентероколити. Типична е за големи бебета на 9-10 месеца, които изпискват изведнъж, имат силни колики и оживена, звучна перисталтика, не отделят изпражнения. Тогава се прави ехография или рентгенография. Състоянието не се среща много често, но трябва да се вземат спешни мерки в рамките на няколко часа, иначе червото може да некротизира.

Има теория за връзка между аутизма и чревните възпалителни заболявания. Откривате ли такава зависимост в практиката си?

Наистина в клиниката идват семейства, чиито деца са със симптоми от аутистичния спектър. Чули са за възможната връзка на аутизъма с чревни заболявания и искат да се направят изследвания на стомашно-чревния тракт. От клиничният ни опит обаче не сме установили по-голяма честота на стомашно-чревни заболявания или тежки морфологични промени при тези деца, които да обуславят аутизма. Правили сме ендоскопски изледвания с  биопсия на тънко черво при аутисти, но досега не сме виждали тежка патология. Честотата на тези заболявания при аутистите не е по-голяма, отколкото при другите деца, включително и  алергията към храни.

Коментари

Албена Хюбнер
2 мар 2018 09:52

Често срещан проблем