Публикация

Българи получават отказ за лечение от болници в чужбина

Българи получават отказ за лечение от болници в чужбина

На последното заседание на Надзора на НЗОК не е обсъждан проблем с недостиг на средства, съобщи адв. Андрей Дамянов


Български пациенти получават отказ за лечение от болници в чужбина.
Това съобщи адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, пред БНР.

Това, което ни притеснява, е, че получаваме информация от пациенти, че няма пряк отказ от лечение – смисъл български гражданин, който има необходимост да бъде лекуван - дали по спешност, или планово в чужбина, няма пряк отказ, но например болницата казва: „Всъщност вие не сте за нас“ и ги препращат на друго място. Има случай, при който пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия, поясни адвокат Дамянов.

Той изтъкна, че на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК не е обсъждан проблем с недостиг на средства и актуализация на бюджета на касата. По думите му това е станало в рамките на обсъждането на самия бюджет за 2018 г.

 

Беше посочено, че това може да се окаже проблем, но беше изяснено, че всъщност НЗОК успява през октомври да сключи споразумения с германски и австрийски здравни каси, към който нашата каса е имала задължения. Беше поет ангажимент към тогавашния шеф на Надзорния съвет г-н Ананиев, настоящ министър на здравеопазването, че ще бъдат предвидени допълнителни средства, за да могат да бъдат плащани тези задължения и ако по някаква причина тези задължения бъдат увеличени през тази година, било поради неплащане от наша страна, или поява на задължения по линия на лекуване на български граждани в чужбина, тези средства да бъдат предвидени към резерва. Тогава бяха заделени точно толкова средства, за колкото бяха сключени споразуменията. За цялата сума без тези, които ще излязат за тази година, приблизително около 70 млн. лева“ , обясни адвокат Дамянов.

 

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, заяви, че почти всички деца, които се нуждаят от лечение, кандидатстват с формуляра S2. Тя изрази притеснението си, че фондът получава т.нар. мълчалив отказ от болници в чужбина за лечение на деца от България. По думите й чуждите лечебни заведения предпочитат да не работят с НЗОК. Те настояват лечението на малките пациенти да се заплаща от фонда. 

Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме т.нар. мълчалив отказ. На заседание на Обществения съвет ни се представя документацията на деца, тъй като изтича едномесечният срок, в който трябва да бъде представена и разгледана, но липсва оферта. Т.е. за един месец администрацията не може да осигури оферта от нужната болница, която се препоръчва от нашите лекари по някакви причини – самата болница не отговаря, или се води някаква кореспонденция, в която не се изяснява докрай ситуацията, и това нас изключително ни притеснява. Сред родители върви мълвата, че това е един лек отказ. Първата болница, към която е изпратена и се счита, че е най-добре за детето, отказва с мълчанието си, за да може през това време то да се насочи към някоя друга, която би могла да изчака т.нар. разсрочване, което се предлага от нашите институции, поясни Пенка Георгиева.

 

По повод на поисканата оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, тя коментира:
„Ако той е съобщил и заострил вниманието на депутатите към този проблем, нямайки това право, а министърът му иска оставка, също нямайки това право, т.е. те и двамата са нарушители на законите. Нас ни интересува тези плащания да бъдат осъществени, болниците в Западна Европа да получат своите финанси. Не може да се говори за разсрочване на плащанията, при положение, че 18 месеца е гратисният период, в който ние не сме платили. Това е обидно за България и застрашава живота и здравето на пациентите, които не могат да се лекуват у нас“.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари