Публикация

Джендърът Стамат, който мечтаеше да стане медицинска сестра, но...

За една традиция със съвремено звучене


Както всяка традиция, така и мартеничките не отстъпват на тенденцията "да яхнем темата на деня" и ако в минали години темите на деня бяха предимно с национално-политически привкус, то сега далеч надскочиха тази си обикновеност. През последните месеци из въздуха витае думата "джендър", която до такава степен се насити с многосмислие, че всеки започна да я припознава, интерпретира и асоциира по начин, по който му е удобен и полезен.

 

Стамат е роден по-различен - чувствителен, деликатен и раним, той прекарва часове в съзерцание на околния суров, неразбиращ го свят и душата му страда. Стамат не е безразличен, макар околните да го приемат за безличен. Напротив. Стамат иска да помага и помага - храни патки на езерото Клептуза. Има желание да помага и на хора, като медицинска сестра. Но бездушното, ограничено и несправедливо родно общество, закостенялата машина на системата не му позволява да се реализира в мечтаната професия (явно не е имал достъп до интернет, за да разберe, че мъжете, упражняващи професията медицинска сестра, отдавна не са филмов сценарий, нито шок и ужас). Въпреки ширещата се несправедливост, която се опитва да погуби вродената му уникалност, Стамат не се предава. От обикновен страдалец Стамат се въздига в джендър, което му дава сили да вземе решението на живота си - заминава за Швеция. Оперира се, слага си гърди и там каквото е нужно, след което се превръща в медицинска сестра. И воала - мечтата на живота му е изпълнена.

 

Вероятно сега си задавате два основни въпроса - 1. защо му е трябвало на Стамат да се оперира, за да стане медицинска сестра и коя точно му е била мечтата?

2. Какво общо има цялата тази история с така хубавата българска традиция - мартениците.

Отговорът на първия въпрос можем да дадем по асоциативна презумпция - т.е. или в Швеция има изискване към мед.сестрите да са с женски полови белези(ние не сме чували за такова), или всъщност основният проблем на Стамат не е бил, че не може да стане мед. сестра. 

По втория въпрос - разказаното всъщност е сърцераздирателната история на джендър мартеницата медицинска сестра Стамат, създадена от приложника Георги Колев. Творец по душа и нестандартен по творчески възприятия, Колев смело решава да въздаде първомартенска обществено-социална справедливост в традициите и сътворява джендър мартеница наред с мартениците, предназначени за хора с псориазис (б.а.: нашумялата кампания за борба с болестта). Кръщава творението си Стамат и искрено вярва, че той/тя/то ще донесе радост на онеправданите. Първомартенското изделие е от мъжо-женски пол и е облечено като медицинска сестра. По някакъв странен начин напомня на прабългарски воин, солидно двуполово надарен, маскиран за Хелоуин и притесняващ се да не се разболее от грип. Разбира се цветовата стилистика е червено-бяла, което кореспондира едновременно с традицията и с  професионалната окраска на сестрите. Ако искате да видите и вие въпросната джендър мартеница медицинска сестра, изгледайте интервюто на създателя й в Bulgaria on air.

Коментари

Анонимен
21 фев 2018 12:41

аман от изгъзици

Анонимен
21 фев 2018 12:51

чак да се чуди човек как им хрумва и за кого е тая мартеница - за медицинските сестри или за ...