Публикация

Организации: НЗОК дължи средства и на българските болници, не само на чужди

Организации: НЗОК дължи средства и на българските болници, не само на чужди

Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници, изтъкват от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация


Националната здравноосигурителна каса дължи средства и на българските болници за извършено лечение на български граждани. 

 

Това изтъкват от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация в обща декларация, изпратена до президента, Народното събрание, премиера, министъра на здравеопазването, омбудсмана и до Българския лекарски съюз.

 

Повод за разпространяването на това становище е започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български пациенти.

За 2017 г. не е платено лечение на обща стойност 52 648 138 лева, за 2016 г. - за 18 770 711 лева, а за 2015 г. - за 51 187 000 лева. Общо за трите години НЗОК дължи за проведено лечение на български граждани – задължително здравноосигурени лица, в български болници сумата от 122 605 849 лева, без да броим законната лихва за просрочените плащания, изтъкват организациите.

Те апелират народните представители, когато разгледат въпроса със задълженията на НЗОК към болници в Европейския съюз, „да вземат предвид, че българските болници са също европейски болници, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са европейци“. 

 

И призовават - когато се взема решение за изплащане на дължими суми, да се мери с еднакъв аршин и да се изплатят всички задължения и към чуждестранните, и към българските болници.

 

В декларацията организациите предлагат делегатите на извънредния събор на Българския лекарски съюз да разгледат въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценят дали решаването му да не бъде поставено като условие за подписване на новия НРД.  

Увеличаване лимитирането на дейността на българските болници автоматично ще доведе до увеличаване броя на лекуващи се в чужбина български пациенти, поради невъзможност да се лекуват в България. Цените, на които те ще се лекуват в европейските болници, ще са неколкократно завишени и това завишение всички ние -  българските данъкоплатци, ще трябва да платим, изтъкват от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация.

 

Те изразяват категорично си несъгласие с политиката на лимитиране във всичките ѝ форми. Според тях тези политики нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и спират развитието на българското здравеопазване. Вредят не само на болниците, но най-много от тях страдали пациентите.

 

„Призоваваме правителството да извърши промяна, като възстанови конкуренцията, основана на свободния избор на пациента. Нека парите следват пациента, а не обратното!“, допълват организациите.

 

С пълния текст на декларацията можете да се запознаете в прикачения файл.   

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Прикачени файлове

doc

Коментари