Публикация

Интересни факти за ДНК молекулата

На 21 февруари 1953 г. Джеймс Уотсън и Франсис Крик представят двойно-верижния модел на структурата на ДНК


Смята се, че откриването на ДНК и разгадаването на нейната структура и функции са най-значимото научно постижение на ХХ век

ДНК съдържа нашия уникален генетичен код, както и инструкции, които са необходими за радвитието, живота и размтожаването на човека.  

ДНК е най-дългата молекула и ако трябва да я сравним с книга, то ще е като сборник с рецепти, в който са записани указанията за конструиране на останалите клетъчни компоненти, като белтъци и молекули на РНК.

 

Няколко любопитни факти за молекулата на живота:

 

* 99,9% от ДНК на всички хора на планетата са идентични. Отличават ни останалите 0,1% и на тях дължим своята уникалност. Еднакви гени на 100% имат единствено еднояйчните близнаци.

* ДНК на човека и шимпанзето са идентични на 95%, а с банана ни свързват 50%, с мишките 70%. При безгръбначните дъждовните червеи са най-близките ни родственици.

ДНК тестовете, освен че служат за доказване на бащинство, или самоличност,  се използват и за установяване на трайността на някои хранителни продукти като хайвер например.

* ДНК анализът, който се използва в съдебно-медицинската експертиза включва изследването на 13 специфични маркера (сегменти на ДНК). Съвпадение на тези маркери при двама души  е едно на един милиард.

* Във всички клетки на човешкото тяло има ДНК, с изключение на еритроцитите.

* ДНК се уврежда около милион пъти на ден във всяка клетка на човешкото тяло. Добрата новина е, че човешкият  организъм притежава сложна система за възстановяване на молекулата.

* Ако цялата, съдържаща се в човешките клетки ДНК, бъде разгъната, тя ще достигне 16 милиарда километра. За да си го представите -  разстоянието от Земята до Плутон и обратно.

* Само 2 грама ДНК са достатъчни, за да се събере цялата световна информация, съхранявана в цифров вид.

* Ако печатате със скорост 60 думи в минута по осем часа на ден, ще са ви необходими около 50 години, за да отпечатате човешкия геном.

*  „Диск на безсмъртието“ представлява твърд диск, който съдържа ДНК на популярни и значими личности. Той ес съхранява на Международната космическа станция .

 

източник: jivotatdnes.bg

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари