Публикация

PRAC препоръчва актуализиране на мерките за предпазване от бременност при употреба на ретиноиди

В информацията на всички орални ретиноиди ще бъде включено също предупреждение за възможен риск от невропсихиатрични нарушения


Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) завърши преразглеждането на лекарствата, съдържащи ретиноиди. Препоръчва се актуализиране на мерките за предпазване от бременност и включване на предупреждение за възможен риск от невропсихиатрични нарушения (като депресия, безпокойство и промяна в настроението).

 

Въпреки че при локално прилаганите (върху кожата) ретиноиди количеството активно вещество, усвоено от кожата в тялото, е изключително малко, като предпазна мярка, PRAC препоръча локалните ретиноиди също да не се употребяват по време на бременност, както и при жени, които планират да имат дете.

 

Ретиноидите са производни на витамин А и са налични като капсули, приемани през устата, или като кремове или гелове за приложение върху кожата. Оралните ретиноиди се използват за различни форми на тежко акне; тежки екземи на ръцете, които не се повлияват от лечение с кортикостероиди; тежки форми на псориазис или други кожни заболявания, както и някои видове рак. 

 

Ретиноидите, прилагани върху кожата, се използват за лечение на различни кожни заболявания, включително леко до средно-тежко акне.

 

Подробности четете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

pdf
Информация за мед. специалисти
pdf
Информация за пациенти

Коментари