Публикация

Над 660 българи получили отказ за лечение в ЕС за две години

Над 660 българи получили отказ за лечение в ЕС за две години

Писмата от чужбина за забавени плащания от НЗОК зачестяват


Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев опроверга министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че няма случаи на отказ за лечение на българи в чужбина поради дългове на касата, пише в. „Сега“.

 

Вчера на заседание на здравната комисия в НС проф. Плочев беше изслушан по проблемите с дълговете на касата към европейски клиники. Пред депутатите той представи данни, според които за последните две години над 660 души са се оплакали, че са били върнати от европейски клиники заради неизплатени задължения на България за лечение. През 2016 г. тези жалби са 334, а през 2017 г. – 332, посочва изданието.

 

От публикацията става ясно, че писмата от чужбина за забавени плащания от българската здравна каса зачестяват. Последното такова писмо е от 20 януари от Германия и това е провокирало управителя на касата да поиска от парламента да се обсъдят възможностите за разплащане. 

 

„Повдигнах въпроса за средствата основно заради писмото от Германия, защото трябва да се платят около 100 млн. лв., а аз имам 70 млн. лв.“, заяви управителят. 

 

От дискусията не стана категорично ясно каква ще е съдбата на управителя на НЗОК.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му заради това, че е бил тревога до парламента през главата му. Управителят обаче отказва да я даде, тъй като смята, че не е нарушил никакви правила, допълва всекидневникът.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега.

 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

 

Коментари